В повечето случаи крустите при бебето са безобидно състояние, което представлява кожно раздразнение, което не се счита за болест или здравословен проблем. Това кожно раздразнение засяга скалпа при бебетата и малките деца. Обикновено млечните корички се появяват в резултат на увеличеното производство на себум. Обикновено тези корички не предизвикват сърбеж, не са заразни и не са в резултат на лоша хигиена. Най-често те преминават от самосебе си за няколко месеца. Изключително важно е да не се опитвате да дърпате и лющите коричките. Това може да предизвика силно кожно раздразнение.

 

Причината за появата на крустите е неизвестна, но се предполага, че прекомерното производство на себум е най-вероятната причина. Предполага се също, че предаваните, от майката към бебето, хормони по време на бременността, могат да предизвикват това кожно раздразнение. Друга предполагаема причина е гъбичка, която заедно с бактерии се развива в себума. В този случай би следвало в зоната на крустите да избягваме изпотяване, влажната среда благоприятства развитието на гъбички.


 

Как да се грижим за крустите при бебето? Главата се измива внимателно с подходящ шампоан. Добре е преди да започнете къпането да навлажните крустите с мокра кърпа, за да омекнат. След измиване на главата може да се нанасят специални продукти върху крустичките. Те въздействат едновременно върху появените крусти и върху причините за появата им. В никакъв случай не се опитвайте да отстранявате крустите с нокти.

 

Кога да се обърнете към лекар? Крустите представляват бебешка форма на себореен дерматит – нещо като бебешки пърхут. Той може да засегне и други части на тялото – зоната зад ушите, по веждите, носа и др. Ако това се случи можете да се обърнете към педиатъра си. Ако не успявате да овладеете състоянието с ежедневната хигиена, а също така, ако забележете подуване около млечните корички или кървене и изтичане на течности също потърсете лекарски съвет. В тези случаи лекарят ще предпише съответните медикаменти, които да повлияят състоянието. Най-често се предписват противогъбични и кортикостероидни продукти. Те се използват само и единствено след предписание.