Милиа представляват дребни бели пъпчици, които се срещат при повече от половината от новородените. Образуват се след втората седмица от раждането, когато започват да се формират мастните жлези.

 


Образуват се вследствие запушване на порите с мастен секрет. Милиа се локализират по носа, бузите и челото, като е възможно да се открият единично и по тялото и крайниците.


 


Подобни образувания могат да се видят по венците и небцето на бебето. Те обаче се дължат на инфекция с Епщайн бар вирус.

 


Милиа наподобява и акне, от което бебето също не е застраховано. Пъпките при акнето, за разлика от милиа, са червени в основата с бял връх, съдържащ гноен секрет.

 


Милиа би трябвало да мине от само себе си до 5 седмици. Изисква поддържане на висока хигиена и по-внимателно третиране на кожата. При по-продължителна изява, повече от 3 месеца, е препоръчително да се предприеме консултация с педиатър.

 


Няма лечение, което да се прилага при милиа. Специалистите съветват кожата да се измива ежедневно с топла вода и се поддържа суха, както и да се избягва прилагането на бебешка козметика и дори медицински мехлеми.

 


Въобще не е желателно пъпчиците да се изстискват или третират по друг начин.