Миенето на ръцете е навик, който децата трябва да придобият още в най-ранна детска възраст. Това най-лесно би станало с личния пример от родителите. Честото миене на ръцете по време на пандемията от COVID-19 е абсолютно задължително. Това е най-елементарната и ефективна мярка, която можем да предприемам, за да се предпазим от заболяване. За това ние като родители сме длъжни да обясним на децата си колко е важна личната хигиена и как ефективно те да почистват ръцете си.

 

Научете децата си, че миенето на ръце е задължително преди хранене, преди и след посещаване на тоалетна и веднага след като са се прибрали отвън. Предупредете ги да не пипат носа и очите си, ако ръцете им не са мити. Децата трябва да свикнат, че веднага след като се приберат вкъщи трябва да се измият много добре преди да пипат любимите си играчки или да гушнат малките си братя и сестри.


 

Миенето на ръцете трябва да е поне 20 – 30 секунди като е добре да се насапунисат ръцете до лактите. Научете децата хубаво да разтрият пяната по ръцете – между пръстите, около ноктите, около палците, по дланите. След това ръцете се измиват обилно под течаща нито студена, нито твърде гореща вода. Колкото по-често се мият ръцете, толкова по-добре.

 

Прекомерното миене на ръце може да доведе до раздразнение и изсушаване на кожата. За да се избегнат такива проблеми, добре е за детските ръчички да се използват т.нар. синдети или сапуни без сапун. Те почистват по същия начин, но имат по-малък дразнещ ефект върху кожата. Препоръчително е ръцете редовно да се мажат с подходящ крем за ръце, който няма да позволи на кожата да изгуби бариерните си функции. В аптеките има богато разнообразие от емолиентни кремове, подходящи за детските ръчички.

 

В случаите, когато децата не могат да измият ръцете си дезинфектантите идват на помощ. Ефективните дезинфектанти трябва да съдържат поне 60% спирт. Покажете на децата как да използват дезинфектанта безопасно, за да не попадне в очите и устата им. Повечето дезинфектанти са агресивни и могат да причинят раздразнение на детската кожа. За това ги използвайте само в крайни случаи, когато не можете да измиете ръцете с вода и сапун.