Грижата за млечните зъбки е изключително важна. Миенето им трябва да започне още с появата на първото зъбче. Първата четка за зъбки трябва да е мека и отговаряща на възрастта на детето. В аптеките могат да се намерят класически четки с меки косъмчета, четки с гумен накрайник и гуми напръстници. Изберете тази четка, която е удобна за вас и бебето приема най-добре.

 

Зъболекари дори препоръчват миенето на първите зъбчета да става с марличка и паста. Твърде вероятно е в началото бебето да не приема с охота миенето на зъбите, но вие като родител трябва да останете твърди и да му покажете, че това е задължителна част от ежедневната му хигиена както къпането и миенето на ръчичките.


 

За да заинтригувате малчо, можете да вземете една четка и за него и да му я давате в ръчичките, докато вие почиствате зъбките. Почистването на първите зъбчета става сравнително бързо в рамките на около минутка, ако бебето позволява. Опитайте се да не натискате много и да не бъркате твърде навътре в устата на детето, защото при тях е много лесно да възбудите рефлекса за повръщане и да ги откажете от миенето на зъбите. С увеличаването броя на зъбчетата тяхното почистване става все по-важно. За да бъде миенето ефективно, е добре да четкате зъбчетата поне 2 минути. Това понякога може да се окаже невъзможно при едногодишно дете.

 

Направете миенето на зъбките атрактивно и по начин, който е интересен за малчугана. Вземете го с вас да избере сам четката и пастата си за зъби. След годинка и половина можете да започнете да миете зъбките с детска електрическа четка. Доста деца се впечатляват от тези четки, в резултат на което позволяват да миете зъбите им по-дълго.

 

Избирайте паста, подходяща за възрастта на детето с по-малък възрастов интервал, т.е. паста, която е подходяща за деца от 0 до 6 години не е за предпочитане. Малките деца не могат да изплюват и за това пастата трябва да е подходяща за гълтане.

 

След 2,5 годинки можете да започнете да учите детето да мие зъбките си само. Дайте му четка и го попитайте дали иска да мие зъбките си заедно с мама и тати.