Проучвани, направено от британски учени, показва, че приемането на болкоуспокояващи или  лекарства за спирането на кървенето след раждане намаляват способността на майките да кърмят бебетата си. Резултатите от изследването са били публикувани в научното издание  BJOG journal.
 


Учените анализирали данни, събрани от 48 000 родилки. Било установено, че редица химични вещества влияят на производството на кърмата и  съответно, се наблюдава спад в производството на майчиното мляко.
 


Специалистите напомнят, че кърменето не изисква предварително набавяне на средства и подготвяне на храна, то е естествен физиологичен процес, който е привилегия само на родилата сравнително наскоро майка.
 Въпреки съществуващото разнообразие от марки адаптирани млека, те не могат да се сравняват с качествата и полезността на кърмата. Само тя може да даде на детето не само необходимите хранителни вещества, така подходящо подбрани по природни механизми и лесно усвоими за крехката храносмилателна система на пеленачето, да му предостави необходимото количество вода без преваряване, но и му дава най-безценните полезни вещества, които подпомагат неизградената му още имунна система и го предпазват от редица инфекции и заболявания. Колкото повече се кърми едно бебе, то толкова по-здраво е то и е много по-висока вероятността да не страда в живота си от алергични заболявания.


Специалистите допълват, че е необходимо провеждането на допълнителни изследвания, които да потвърдят подобна връзка между медикаментите и кърменето.