Маститът представлява възпалителна инфекция на гръдната тъкан, протичаща с болезненост, подуване, зачервяване и затопляне на засегнатата гърда. Маститът най-често засяга кърмещите жени (лактационен мастит), макар че е възможно да настъпи и извън периода на кърмене.

 

В повечето случаи лактационният мастит настъпва до три месеца след раждането. Най-често засяга едната гърда. В някои случаи маститът води до преждевременно отбиване на кърмачето. Също така, общата отпадналост и неразположение могат да затруднят грижите за детето. Лактационният мастит най-често възниква, когато млечният канал на едната гърда се запуши, при което в нея се задържа мляко, след което лесно възниква инфекция. Бактериите навлизат в гърдата през кожата или през отвърстието на млечния канал. Причинителите, най-често стрептококи, живеят по повърхността на кожата или произхождат от устата на кърмачето. Те не са опасни за него, срещат се по повърхността на кожата на всеки индивид. Патогенни са само когато попаднат в гръдната или други вътрешни тъкани.


 

Съществуват няколко рискови фактора, които подлежат на превенция.

 

Кърменето не бива да се извършва само от едно положение, защото така гърдата може да не се дренира напълно. Поради същата причина, не трябва да се носи стягащ сутиен. Ако детето завърши сукането на едната гърда и суче малко от другата или не суче от нея изобщо, следващия път започнете кърменето от нея. Позволете на кърмачето напълно да завърши храненето с едната гърда преди да премине към другата. Друг популярен вариант е след храненето на бебето остатъкът в гърдата да се извежда с помощта на помта или се изцежда. След 3-4 ден от раждането бебето се храни само от едната гърда на хранене, като те се редуват.

 

Особено внимание трябва да се обръща на целостта на кожата на гърдите и най-вече на ореолите – ако кърменето е много болезнено и детето наранява гърдата, майката може да носи специални протектори за гърди. Бебетата обичат да сучат дори когато не са гладни. Не давайте на бебето да използва гърдата ви като биберон. Времето, за което бебето може да се нахрани при активно сучене, е 20 минути. Безмислено е да го оставяте на гърдата за повече.

 

Естествено, налага се спазване на добра хигиена на гърдите - измиване всеки път преди кърмене. При нежна кожа, още в самото начало, може да се използват специални кремове за подхранване на кожата на зърната и ореолите. Има продукти, които не налагат измиване.

 

Не без значение е и почивката – кърмачката трябва да си отпочива между кърменията и от грижите за бебето и дома изобщо, за да се поддържа процесът на лактогенеза и кърменето спокойно като цяло. Въпреки че кърменето отстрани изглежда приятно, това е натоварващ процес за майката, който налага определена грижа за нейното физическо състояние.

 

Предишни епизоди на мастит са рисков фактор за повторна поява.

NEWS_MORE_BOX

 

Диагнозата мастит се поставя на базата на клиничната симптоматика – треска, съпроводена с възпаление на гърдата. По време на прегледа, лекарят проверява гърдата за следи от абсцес – потенциално усложнение на нелекувания мастит. Диференциалната диагноза различава мастита от други заболявания.

 

Лечението на мастита включва антибиотици и болкоуспокояващи. Антибиотичният курс обикновено трае 10 – 14 дни. Облекчението на симптомите настъпва 24 – 48 часа след началото на антибиотичния прием. Изключително важно, обаче, е целият курс да бъде завършен, тъй като в противен случай инфекцията по-късно се обостря, а причинителят придобива резистентност, което прави лечението много по-трудно.

 

Докато антибиотиците овладеят болезнеността, лекарят може да препоръча употребата на парацетамол. Трябва да се подчертае, че има антибиотици, които не се излъчват в кърмата и са безопасни за бебето. Дали е предписан такъв следва да се уточни при назначаване лечението от лекаря.

 

Важно е и техниката на кърмене да бъде коригирана – уверете се, че гърдата се изпразва напълно при кърмене и, че кърмачето суче правилно.Наблюдаващият лекар може да бъде потърсен за съвет. Необходимо е кърмачката да си осигури достатъчно почивка и прием на много течности.

 

Трябва да се подчертае, че дискомфортът е единственият повод за спиране на кърменето. Мастититът, сам по себе си, не е показание за прекратяване – екскретираното мляко не е опасно за кърмачето - то постоянно приема причинителя от външната среда без това да предизвиква заболяване у него.

 

Продължаването на кърменето подпомага очистването на гърдата от патогенния причинител. Ако кърменето от инфектираната гърда е прекалено болезнено или кърмачето отказва да суче от нея, използвайте помпа или го изстисквайте собственоръчно.