Масажът, особено в съчетание с гимнастиката на бебето, които се прилагат ежедневно, водят не само до по-бързото ми двигателно развитие, но освен това имат отношение още към психическото и емоционалното израстване, особено до периода на прохождането.


Една от основните причини за това всестранно въздействие от прилагането на масажи е хормоналната стимулация. Тук се включва с особено значение отделянето на растежен хормон, който е с изключителна важност през периода на новородено и последващия след него. Този хормон се отделя и в изключителни количества по време на сън, поради което времето, прекарано в будно състояние е значително ограничено през първите месеци.


Налице са и редица научни данни, които показват, че дори и недоносени бебета много по-бързо наваксват в развитието си и достигат това на своите връстници, родени на термин, благодарение на редовно провеждани масажи и гимнастика. Това е и още един факт, доказващ изключителната роля на тези два компонента в ежедневната грижа за бебетата.Но за да бъде една майка достатъчно ефективна на първо място значение има липсата на страх, а той от своя страна значително може да бъде редуциран, когато тя е предварително обучена как да се грижи за новороденото, когато адаптацията през първия месец е изключително трудна за него.


Интересен факт е, че системното занимание на майката с провеждане на гимнастика и масажи ежедневно води до подобряване на способността за разпознаване и съответно възпроизводство на повече от 50 думи още в края на първата година от живота на бебето.


Често масажите се възприемат както и при възрастните – като нещо за развлечение и приятно усещане, отпускане. Но реално ежедневното му провеждане има отношение и към по-ранното прохождане, отново на база стимулация на баланс на тонуса между мускулите, които имат значение за флексия (сгъване) и екстензията (разгъване).


Няколко са похватите, които се използват – започва се с поглаждане, след което се преминава към разтриване. Завършва се с пощипване и накрая с потупкващи движения за стимулиране на тонуса на мускулите.


Подобрява се не само кръвообращението и лимфооттокът, но също така се стимулират имунните клетки, които се разполагат в кожата, както и се променя храненето на тъканите.


Масажите трябва да се провеждат поне веднъж на ден, като се предпочита да бъдат в приблизително един и същи час, за да се създаде естествен биоритъм, който бебето да следва. При възможност е добре да се правят сутрин и вечер. Задължително е да се провежда между две хранения на бебето или новороденото, тъй като в противен случай може да предизвикаме регургитация – връщане на стомашно съдържимо към хранопровода и устата.


Използва се масажно олио, за да се улесни плъзгането на ръцете на масажиращия. Не е препоръчително използването на балсам или крем за тяло, тъй като той по-бързо попива и съответно съкращава времето за масаж, без да се предизвиква протриване на кожата. В случаите, в които новороденото или бебето проявява алергия към няколко марки козметики – може за олио да се използва и преварен зехтин. Освен това подходящи са още бадемово масло и това от пшеничен зародиш.


Значение има да не бъдат добавяни допълнителни съставки като етерични масла, например. Причината е, че те водят до раздразнение, тъй като са силно концентрирани, а освен това могат да бъдат и токсични са незрялата кожа, тъй като пропускливостта ѝ е значителна през първите месеци. Някои експерти по ароматерапия препоръчват като допустими единствено масла от лайка и розовото масло. Но отново е важно да се отбележи, че тяхното съдържание трябва да бъде в много малки количества – 1 капка на 40-50мл базово масло.


Важно е ръцете на масажиращия да бъдат топли, а в помещението температурата да бъде поне 23-24 градуса, конкретно за зимния период.


Продължителността на масажите трябва да бъде около 10 минути, като постепенно това време се увеличава на 15-20 минути след 2-3 месец. Винаги масажите трябва да се провеждат преди гимнастиката.

 

Следва продължение...