Масажът е важна част от ежедневната грижа за бебето. Той е чудесно преживяване не само за детето, но и за родителите и в същото време подпомага изграждането на добра емоционална връзка между тях.

 

Масажът обикновено се превръща в част от вечерния ритуал за подготовка на бебето за сън. Той е естествен завършек на целия процес и води до успокояване и по-лесно заспиване.


 

Бебето до навършване на 1 година претърпява най-бурното си развитие. Това е свързано с ежедневно усвояване на огромно количество информация. Посредством масажа се подпомага освобождаването от всички натрупани емоции през деня и успокояване на пренатоварената нервна система. Така детето се отпуска и вече е готово за нощния сън.

 

Кога трябва да се извършва масажът?

 

Това зависи от бебето и от самите Вас. В много случаи родителите масажират бебето след банята и непосредствено преди заспиване. Така се изгражда условен рефлекс у детето, в резултат от което то разбира, че е дошло време за сън. Изграждането на ритуал за заспиване е от ключово значение за бързото приспиване и здравословния и непробуден сън.

 

Важно е все пак да избягвате масажирането на бебето непосредствено след нахранването му. Това може да доведе до повръщане на храната, така че се препоръчва да се изчака поне 45 мин след храна. Масажът трябва да доставя удоволствие и да води до успокояване на бебето. Ако забележите, че не е в настроение или не се забавлява и наслаждава на масажирането, по-добре го преустановете.

 

Как правилно да масажираме детето?

 

Необходимо е предварителна подготовка и усвояване на някои основни техники. Ето няколко препоръки като за начало:

  • Подготовката. Създайте подходяща атмосфера. Понеже бебето е голо по време на масажа, стаята трябва да е с приятна температура – нито прекалено гореща, нито прекалено студена. Премахнете всички пръстени и гривни. Сложете бебето на кърпа или одеало и седнете до него. Важно е в началото то да е по гръб, така че да може да осъществите зрителен контакт.
  • Натискът. В началото прилагайте по-лек натиск, така че детето да може да свикне с новото преживяване. Постепенно увеличавайте силата, но не прекалено много. Най-важното е детето да е спокойнo и да се забавлява, така че следете емоциите му и се водете по тях.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Движенията. Нежно разтривайте всяка част на тялото. Така например може да поставите бебето по корем и да започнете от горе надолу - главата, вратлето, рамената, гръбчето, бедрата и краката. След това обърнете бебето по гръб и отделете 1-2 минути да свивате и разгъвате крачетата и ръчичките. След това отново разтрийте мускулите на ръчичките и крачетата.
  • Говорете. По време на масажа говорете със спокоен тон на бебето. Може да му изпеете песен или да му разкажете приказка. Важно е да се спокойни, защото детето бързо възприема емоцията на околните и ако усети, че сте напрегнати, масажът губи ефекта си.
  • Наблюдавайте. Най-важно е детето да се забавлява. Ако то се усмихва, маха доволно с ръце и крака, масажът е изпълнил целта си. Ако детето е неспокойно, отклонява глава настрани и изглежда раздразнено, спрете масажирането.

 

Трябва ли да използваме бебешко олио?

 

Това зависи от Вас. Някои родители предпочитат използването на бебешко олио, така че да се предотврати неприятното притриване на кожата, докато други – не. Важно е обаче олиото да е без аромати и да не съдържа алергени. Ако детето е склонно към развитие на алергии (има атопичен дерматит или алергия към белтъка на кравето мляко), е важно да тествате олиото преди да го използвате. Това става, като нанесете малко количество върху малък участък от кожата и изчакате поне няколко часа за реакция.

 

Ако детето страда от подлежащо заболяване или е родено недоносено, консултирайте се с лекуващия лекар преди да пристъпите към масаж. В някои случаи специалист може да препоръча специални техники в зависимост от здравословното състояние и нуждите на детето.