Веднага след изписването от родилния дом и след като детето е възвърнало теглото си от раждането, можете да започнете с масажа. Масаж и гимнастика трябва да се правят на всяко здраво дете, както и на тези със здравословни проблеми – след консултация със специалист. Не се прилагат на деца с тежка увреда на вътрешните органи, високи температурни състояния, тежка форма на рахит в активен стадий, кръвни и кожни заболявания, големи пъпки и ингвинални хернии (до коригирането им). Условие за започване на гимнастика е бебето да е с 4000 г тегло.

 

Масажът и гимнастиката не крият риск и опасност за детето. Проявете упоритост и всеотдайност да го извършвате, докато то проходи самостоятелно и стабилно. След това бъдете изобретателни – измисляйте забавни игри с катерене, провиране, пълзене, бягане, малки подскоци, както и игри с различни уреди. Постоянството ви е важно за развитието и здравето на детето.


 

Масажът и гимнастиката са особено полезни при деца с лош апетит и ниско тегло, при деца с деформации на опорно-двигателния апарат, при деца с повишен или понижен мускулен тонус, при деца със забавено двигателно и психическо развитие, при често боледуващи деца, при деца, застрашени или боледуващи от лека или средна форма на рахит, при деца с церебрална симптоматика (застрашени от детска церебрална парализа). Навременното започване на масажа и гимнастиката при недоносените бебета също е особено важно.

 

Последните световни проучвания показват, че масажът и гимнастиката са и профилактика на затлъстяването. Ежедневното им прилагане закалява децата, подобрява психомоторното и емоционалното им развитие, подобрява функцията на всички органи и системи, което ги прави по неподатливи на заболявания, т.е. подобрява имунитета им.

 

Според възрастта и възможностите направете индивидуална програма за детето. Ако е по-подвижно, пъргаво и свръх емоционално, за препоръчване са успокояващ, релаксиращ масаж и упражнения с по-бавно темпо. Ако е твърде спокойно, прилагайте по-стимулиращ масаж и по-динамични упражнения. Ако развитието му изостава по някои показатели, прилагайте такива прийоми, които да го компенсират. Ако пък развитието му изпреварва съответните норми, включете нови упражнения, които ще отговарят на по-бързото му напредване. 

 

Водещото при съставяне на индивидуалните програми на децата е тяхното функционално развитие, а не възрастта. Винаги при съмнение и несигурност се обръщайте към специалист. Добре е детският лекар или неговият кинезитерапевт да ви покажат техниките, за да ги усвоите по-лесно и да се чувствате по-уверени. 

 

Масаж и гимнастика през първото тримесечие

Целта на масажа и гимнастиката през този период е да съдействат за намаляване и нормализиране на повишения мускулен тонус и укрепване на шийната мускулатура с цел стимулиране на движението и контрола на главата. Поставете детето по корем преди всяко хранене – първоначално 10-15 секунди, като постепенно достигате до 10 минути. През втория до края на третия месец тонусът на мускулатурата се нормализира и свитите по време на бодърстване ръчички и крачета постепенно се отпускат.

 

В случай, че забележите забавено нормализиране на тонуса – обърнете се към специалист! Може да се дължи на изоставане в нервно-психическото развитие или да е признак на засягане на централната нервна система. В първите дни започнете само с поглаждане, последователно включете и останалите три похвата – размачкване, разтриване и почукване. Продължителността в началото трябва да е 10-15 минути, постепенно можете да стигнете до 30-40 минути общо масаж и гимнастика. Основен критерий за продължителност не е изминалото време, а това как се чувства детето. Масажът се прилага до прохождането.

 

Основни правила при масаж:

 • Подгответе подходящ твърд плот с твърда постелка и предварително проветрете и затоплете помещението. При новороденото температурата трябва да е 24-25 градуса С, като постепенно спада до 21-22 градуса С;
 • Използвайте бебешко (хипоалергично) масажно олио или мляко в зависимост от сезона (олио – само през зимата);
 • Посоката на масажа е от периферните части на тялото към сърцето, за да се улесни кръвния и лимфен поток;
 • Не се правят масажни движения върху кости, стави и гръбначен стълб!;
 • Не се прави почукване в областта на корема и бъбреците (кръста).

 

Обобщено последователността е следната:

 1.  Ръчички: поглаждане, размачкване, разтриване, почукване, поглаждане;
 2.  Гърдички: поглаждане, разтриване, поглаждане;
 3.  Коремче: поглаждане и разтриване с изтеглящи масажни движения с лек до среден натиск, поглаждане; при коремчето – започвате с движения около пъпчето, по посока на часовниковата стрелка, след което поставяте пръсти под ребрата и ги изтегляте надолу до долната част на коремчето; 
 4. Крачета: поглаждане, размачкване, разтриване, почукване, поглаждане;
 5. Седалище: поглаждане, разтриване, почукване, (пощипване), поглаждане;
 6. Гръбче: поглаждане, разтриване, почукване, поглаждане.

След масажа следва пасивната гимнастика – първо на ръцете, после на краката. Всички движения са нежни, без да насилвате ставата. Всяко упражнение се повтаря по 4-5 пъти, като можете да започнете от 2-3 пъти.

 

Ръце:

 

 • Разтваряйте ръчичките встрани и ги кръстосвайте пред гърдите; 
 • Сгъвайте и разгъвайте в лакътната става, придържайки с едната ръка мишницата на детето. После направете същото и с другата ръчичка;
 • Повдигайте нагоре ръцете (докато стигнат от двете страни на главата) и ги спускайте надолу (от двете страни на тялото) ритмично с честотата на дишане;
 • Накрая нежно разтрийте дланта и опънете всяко пръстче.

 

Крака:

 

 • Сгъвайте двете крачета едновременно към корема и разгъвайте обратно, без да натискате при опъването към постелката. Може да правите това упражнение с всяко краче поотделно, като с едната ръка го придържате в областта на бедрото;
 • След това обхванете коленцата с длани и разтворете сгънатите крачета встрани по посока на постелката, като „жабче“;
 • Велосипедист – направете каране на колело;
 • Тупаница – както при велосипедист, движите крачетата, но опирате стъпалата в масата, подобно на тропане;
 • Раздвижете ходилата от глезените във всички възможни посоки. Нежно изтеглете всяко пръстче.

Има и т.нар. активни упражнения, които са предназначени за по-големи бебета и деца.