Да се кърми при съвременния начин на живот е трудно. От жената винаги се е очаквало, освен за бебето да се грижи и за дома, останалите членове на семейството, днес тя започва и работа независимо колко наскоро е родила.


Кърменето обаче изисква време, усилия. Това наред с нарасналите изисквания за грижи към детето, които обществото ни вече има, понякога доста затруднява майките. Жените трудно се решават да кърмят по ред съображения, но кърмата е най-полезното мляко, което може да се даде на бебето. Често въпреки желанието, кърменето е невъзможно. Това в повечето случаи се дължи или на допускането на грешки или на физическо изтощение на майката.


Предлагаме ви няколко съвета, които биха могли да помогнат на кърменето, когато то действително е желано. Кърменето изисква всеотдайност, която не е проблем за обичащата майка. Налага дисциплината, която е може би най-трудният момент до придобиването на навик за естествено хранене на мъничето.


Не бива да се отминава и фактът, че кърменето дава и най-невероятните моменти на връзка между майка и дете, които не могат да се повторят при нито едно друго общуване между тях. Детето ще благодари за грижата и топлината на майчината прегръдка. Това няма как да не бъде почувствано, защото цялото му същество ще излъчва доволство. Няма по-сладки моменти от погледите, усмивките и щастливото гукане, каквито могат да се дадат на майката по време на кърмене. Да, кърменето не е само хранене!При раждането на първо дете е много вероятно да възникне проблем с кърменето. Първо, защото новороденото трябва да се научи да сучи. Там съдействието от страна на майката е съществено, а ключова е ролята на акушерката, която да покаже как правилно да се извърши кърменето и какви грижи да се полагат за гърдите.


Втората, трудност идва от страна на гърдите. В първите 2-3 дни след раждането от гърдите се отделя коластра, която се отличава с мастната си консистенция. Същевременно млечните каналчета на гърдите все още не са „разработени“. Преминаването на коластрата през тях понякога е затруднено. Ето защо се препоръчва подготовка на гърдите още в края на бременността.
Леките масажи на гърдите могат само да облекчат състоянието им и ги подготвят за кърмене.


Ползотворен ефект може да има топлият душ на гърдите, който да "отвори" каналчетата. Веднъж преодолее ли се проблем с разработването на каналчетата, по-нататък отделянето на кърма ще се превърне в изцяло спонтанен процес...


Може да се наложи в първите дни да се помогне на отделянето на кърма чрез използване на помпа. Изборът на помпа е съществен, за да може процесът на отделяне да е успешен и не коства неприятни усещания на майката.


За предпочитане е да се избере електрическа помпа от специализиран производител с добър имидж. Фунията на помпата трябва плътно да приляга при ареолата на гърдата. В работен режим тя трябва нежно да придърпва зърното, при което да се отделя мляко.


По принцип помпата е постоянен спътник при кърмене. За да се стимулира образуването на кърма е необходимо цялото произведено количество да се отделя при или след храненето на бебето. Това не винаги е възможно, първоначално заради липсата на умения и сили новороденото да сучи, по-късно заради моментното желание на пеленачето за по-малко храна.
Останалото след кърменето мляко трябва да се отделя. Това ще предотврати втвърдяване на гърдите, в по-лошия случай развитие на мастит, и по-слабата лактогенеза за следващото хранене заради останалото мляко.


Кърменето на новороденото обикновено е 7-кратно. Като обикновено продължава около 20 минути. Възможно е педиатърът да препоръчва по-често хранене. През първите два месеца много вероятно е бебето да се буди нощем и да е гладно. Дали ще се приучи на хранене през нощта, зависи от избора на майката и насоките на педиатъра. Повечето специалисти препоръчват още в първите седмици детето да не се приучава на хранене през нощта, за да може коремчето му да почива. Почивката на майката също е от значение. При пропускане на кърмене по някаква причина редно е жената да предвиди отделяне на образувалата се кърма с помпичката, тъй като това отново би се отразило на лактогенезата. Съществена е тежеста и болката в гърдите при пропускане на кърмене.


При кърмене гърдите се редуват. Когато се образува малко количество кърма, това редуване се осъществява в рамките на едно кърмене. Избягвайте дохранването. Започне ли се този процес, то бебето ще се научи, че е по-лесно да се храни от шишето и ще отказва сукането. Още повече, че това влияе и на лактогенезата.

NEWS_MORE_BOX


Практични съвети при ползване на помпа:

 


  • Преди да пуснете помпата на работен режим, трябва да стимулирате рефлекса на отделяне на кърма.
  • Масажирайте гърдата при ползване на помпата.
  • Опитайте се да бъдете спокойна. Измерването на времето в момента е излишно.
  • За да действа ефективно помпата, не трябва да се нарушава вакуума. Гърдата трябва да е плътно поставена на фунията.
  • Изпомпването се преустановява след като се отделя цялото количество образувала се кърма.2. Билки, които стимулират лактогенезата


Въпреки че ефективността на билките относно лактогенезата е спорна, от употребата им са доволни множество майки. Използването им се смята за целесъобразно и в медицинските среди, още повече че билковият чай от тях е полезен и не може да навреди.
 


Женско биле

Действието на билката се състои в свойството й да повишава отделянето на естроген и пролактин в организма на жената, два ключови хормона за лактогенезата, и размера на бюста.
Билката се изписва и при терапия на симптомите на менопауза и хормонален дисбаланс при жените.
 


Копър, анасон

Съдържа три етерични масла – анетол, дианетол и фотоанетол, които също повишават нивото на естроген. Копърът се смята за най-ефективната билка за стимулиране на кърмата.
Подобно действие има и анасон, заради съдържанието на анетол и дианетол.
 


Бенедиктински трън (пресечка)

Въпреки че има слава да стимулира лактогенезата, до сега няма научни данни, които да подкрепят това твърдение. Отварата от билката не е опасна и може да се приема от кърмещата жена, но е твърде горчива.
 


Сминдух

Използва се повече като подправка. За разлика от останалите билки не влияе на нивата на естроген, не съдържа естрогенни или естрогено-подобни вещества. Сминдухът стимулира синтеза на окситоцин, друг хормон, свързан с кърменето.
Сминдухът влияе и на нивата на допамин и може да се приеме, че освен средство за стимулиране на лактогенезата е и чай за добро настроение.