Представете си, че има нов вид храна за кърмачета, която автоматично се приспособява към променящите се нужди на бебето поради неговия бърз растеж и развитите. Познайте дали тази храна би имала успех? Но идеята идва твърде късно, защото такъв продукт вече съществува и това е майчиното мляко.

 

Развитие на мозъка. Повечето органи са напълно развити, когато бебето се роди и само трябва да растат. Но с мозъка не е така. Той не е напълно завършен. Развитието на мозъчната кора иска голямо количество мазнини. Гръбначно-мозъчните нерви са обвити от мастна тъкан. Клетъчните стени се нуждаят също от мазнини.


 

А кой е най-добрият материал за изграждането им. Това са именно мазнините в кърмата. Тя съдържа голяма част от дълговерижните мастни киселини, от които ние се нуждаем през целия си живот, особено в началото. Храненето с кърма при недоносените бебета има още по-голямо значение. Те са пропуснали бурното развитие на мозъка в края на бременността, а наред с това не са успели да изградят мастни депа в тялото си. Последното важи и за доносени бебета с ниско тегло.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Провеждани са проучвания на деца, които са на кърма и такива, които са на хуманизирани формули. Във връзка с това са правени тестове за интелигентност до седемгодишна възраст. Резултатите показват, че кърмените деца се справят по-добре при такива тестове. При кърмещите майки, по ясни причини, се наблюдава подобряване начина на живот, спират цигарите, спират алкохола, хранят се здравословно.

 

Може да се предположи, че наред с това кърмените деца получават по-добър телесен контакт, на тях им се говори повече по време на храненето и повече ги гушкат. Физическото развитие при кърмените деца също изпреварва това при некърмените бебета. Те започват да сядат, да пълзят и да ходят по-рано.


Благословените мастни киселини. Една от основните причини за малко по-благоприятното развитите на главния мозък, при кърмените бебета, са дълговерижните мастни киселини в кърмата.

 

Не е възможно да се произведат и добавят такива мазнини, предназначени точно за човешкия организизъм, към адаптираните млека. Освен това е скъпо да се произвеждат заместители. А и те не биха били абсолютно същите и не биха имали същото въздействие. И не на последно място изкуствените мазнини не е изключено да гранясат в опаковките, след като известно време са престояли в неподходяща среда и може да причинят повече вреда, отколкото полза.

 

На пазара вече се предлага адаптирано мляко, обогатено с мастни киселини, към което са добавени вещества, които предпазват мазнините от гранясване.


Кърмата винаги е прясна – директно от производителя. Чрез нея си спестяваме оскъпяващите посредници и риска от замърсяване. Млякото може да се сервира незабавно, чисто е, с подходяща температура по всяко време. Мастите допринасят за средно половината от калорийната стойност в майчиното мляко. В малко количество се съдържа много енергия. Мазнините са добре разпределени на малки капчици, а кърмачето се възползва практически от всичко.

 

Много изследвания са показали, че зрението се развива малко по-добре при недоносени деца, на които се дава кърма. За това също се смята, че допринасят мазнините, може би в комбинация с хормоните на растежа и други вещества с кърмата. 

 

Деца с тегло, прекалено ниско за срока, в който са родени, са слаби и бледи, без обичайните мастни запаси. Именно защото им желаят най-доброто и са от рискова група, тези бебета често получават допълнително адаптирано мляко в родилното отделение. Това може да се наложи, защото при тях лесно се стига до спадане нивото на кръвната захар, докато чакат кърмата на майките им да тръгне с пълна сила.

 

Същевременно е важно те да сучат от гърдата и да поглъщат всяка една капка, която майката произведе. Един от проблемите с ненужното дохранване с адаптирано мляко е, че има вероятност бебето да изгуби мотивацията си да суче.

 

Тогава кърмата ще тръгне по-късно, майката ще се чувства неудовлетворена и цялото кърмене може да бъде застрашено от този порочен кръг. Така че бъдете внимателни и давайте допълнително адаптирано мляко само, ако е необходимо – няма достатъчно напишкани памперси през деня, бебето не наддава добре. Най-сигурният начин е да се направи контролно кърмене. Бебето се претегля преди и след кърмене. По този начин можем да видим какво количество кърма е изсукало.