Колики – кошмарът на всяка млада майка. Те възникват в резултат на незрялата храносмилателна система на кърмачето. Не се знае с точност дали причината за коликите са задържане на газове в стомахчето или липсата на достатъчно ензими, които да преработват млякото.

 

По тази причина има два основни вида лекарства, които се използват за облекчаване на коликите при бебетата – симетикон и ензимни продукти.


 

Симетикон. Натрупването на газове в стомашно-чревния тракт е под формата на неактивна пяна, състояща се от малки мехурчета. Резорбцията на тези газове е затруднена. Симетиконът подпомага разпадането на малките мехурчета газ. Така те могат да се резорбират от чревната стена и да се отделят по естествен начин.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Активното вещество – симетикон не се резорбира и се отделя от организма непроменено. Той е физиологично и химически неактивно, поради това не са регистрирани случаи на предозиране с него, дори при прием на големи количества. Приемът на симетикон може да се осъществи като се добави в шишето с мляко, ако бебето е на кърма може да се даде с лъжичка непосредствено след кърмене в съответната дозировка, оказана на листовката. Ако пропуснете прием можете да го добавите по всяко време.

 

Като страничен ефект на симетикона се наблюдава запек, който може да се каже, че е дозозависим. 

 

Ензимни продукти. Ензимът лактаза е естествен за човешкия организъм и подпомага разграждането на лактозата, съдържаща се в кърмата и млечните формули. Препоръчва се добавяне на ензимния продукт при всяко хранене на бебето. При отшумяване на симптомите се намалява дозировката и броят на приемите и постепенно се спира.

 

Ако коликите се появят пак можете да започнете прием на ензимите по същата схема.
Ако кърмите изцедете малко количество кърма и сложете съответното количество от ензимния продукт, дайте с лъжичка. След това кърменето може да продължи както обичайно.

 

При храненето с адаптирано мляко ензимите се накапват в шишето. Необходимо е да изчакате поне 15 минути преди да нахраните бебето.