Кърменето е процесът на производство на кърма. Кърменето е хормонално задвижвано и протича естествено при родили жени. 

 

Кърменето е процесът на производство и отделяне на мляко от млечните жлези в гърдите. Подготовката за кърменето започва по време на бременността, когато хормоналните промени сигнализират на млечните жлези да произвеждат мляко.


 

Възможно лактацията да бъде предизвикана и по медикаментозен път, като се използват същите хормони, които тялото произвежда по време на бременност. Кърменето приключва, когато тялото спре да произвежда мляко.

 

В процеса на отделянето на кърма от гърдите са включени:

  • Алвеоли. Тези малки, подобни на грозде торбички произвеждат и съхраняват мляко. Група алвеоли се нарича лобули и всяка лобула се свързва с лоб.
  • Млечни канали. Всеки лоб се свързва с млечен канал. Млечните канали пренасят мляко от лобулите на алвеолите до зърната.
  • Ареола. Тъмната зона около зърното, която има чувствителни нервни окончания, които позволяват на тялото да получи сигнал и лактацията да започне. За да отдели мляко, цялата ареола се нуждае от стимулация.
  • Гръдно зърно. То съдържа няколко малки пори (до около 20), които отделят мляко. Нервите на зърното реагират на сучене (от бебе, ръце или помпа за кърма). Тази стимулация казва на мозъка да освободи мляко от алвеолите през млечните канали и от зърното.

Кърменето е биологична, хормонална реакция, която възниква по време и след бременността. Тялото задейства специфични хормони, за да започне производството и отделяне на мляко. 

Какво предизвиква лактацията?

Поредица от хормонални събития, които започват по време на бременност, задействат процеса на лактация. Този процес се нарича лактогенеза.

  • Първи етап на лактогенеза. Започва около 16-та седмица от бременността и продължава до няколко дни след раждането. 

Естрогенът и прогестеронът се повишават и причиняват увеличаване на броя и размера на млечните канали, в резултат на което гърдите стават по-пълни. Млечни жлези започват да се подготвят за производството на мляко. Зърната потъмняват и ареолите стават по-големи.

 

Жлезите на Монтгомъри (малки подутини на ареолата) отделят мастни клетки за омекотяване на зърното. Тялото започва да произвежда коластра, която е много питателна и засищаща.

  • Втори етап на лактогенеза.

Този етап започва около два или три дни след раждането. Това е периодът, в който производството на кърма се засилва

След като бебето и плацентата са родени внезапният спад на естрогена и прогестерона води до увеличаване нивата на пролактин. Пролактинът е хормонът, на който се дължи произвоството на мляко.

  • Трети етап на лактогенеза.

Кърменето обикновено продължава, докато млякото се отделя от гърдите. Колкото повече мляко е отделено, толкова повече мляко произвежда тялото, за да го замести. Честото хранене или изцеждане кара тялото да произвежда повече мляко.

 

Хормонът пролактин контролира количеството мляко, което се произвежда. Тялото започва да произвежда пролактин още в началото на бременността. Първоначално високите нива на естроген, прогестерон и други хормони на бременността потискат пролактина. След раждането на плацентата, тези хормони на бременността падат и пролактинът се повишава.

 

Когато бебето суче, то стимулира нервите, които казват на тялото да освободи пролактин и окситоцин.

 

Пролактинът кара алвеолите да произвеждат мляко, а окситоцинът предизвиква мускулни контракции, които изтласкват кърма през млечните канали.

 

Референции:

1. American Academy of Pediatrics. Breastfeeding and the use of human milk. (https://pediatrics.aappublications.org/content/129/3/e827) 2012;129(3) Accessed 12/16/2021.
2. American Pregnancy Association. Breastfeeding overview. (https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/breastfeeding/breastfeeding-overview-copy/) Accessed 12/16/2021.
3. Prevention. (https://blogs.cdc.gov/cancer/2019/08/01/breastfeeding-for-cancer-prevention/) Accessed 12/16/2021.
3. Lawrence RA, et al. Induced lactation and relactation (including nursing an adopted baby) and cross-nursing. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession. 8th ed. Elsevier: 2016. Accessed 12/16/2021.
4. Le Leche League International. Breastfeeding without giving birth. (https://www.llli.org/breastfeeding-without-giving-birth-2/) Accessed 12/17/2021.