Според Асоциацията за семейно планиране лактационната аменорея може да бъде до 98 процента ефективна за предотвратяване на бременност, ако майката кърми изцяло, което означава, че на бебето не се дава друга заместителна храна. Лактационната аменорея е надежден метод за контрацепция и ако бебето е по-малко от шест месеца и ако липсва менструация при майката.

 

Рискът от бременност обаче се увеличава при по-рядко кърмене, особено ако има дълги интервали между храненията или част от храненията биват заменени от адаптирано мляко.


 

Дори ако една жена изцежда кърма, не може да се очаква високо ниво на контрацептивна защита. Употреба на храни, заместващи кърмата, което може да намали честотата на кърменията, увеличавайки риска от възвръщане на плодовитостта.

 

Въпреки че лактационната аменорея може да бъде чудесен естествен метод за контрол на раждаемостта, той може да има и недостатъци. Не трае дълго време и трябва да кърмите денонощно, за да подейства.

 

За да работи кърменето като естествен контрол на раждаемостта, то трябва да е изключително. Това означава кърмене на всеки 4 часа през деня и на всеки 6 часа през нощта, което може да бъде доста трудно. Това също означава бебето да не се храни с адаптирано мляко или нещо различно от кърма.

 

Някои проучвания показват, че слабото сукане може да направи лактационната аменорея по-малко ефективен метод за контрацепция

 

След като бебето навърши шест месеца, рискът от забременяване се увеличава, така че дори майката все още да няма менструация и да кърми напълно, трябва да използва друг контрацептивен метод.

 

Контрацептиви, съдържащи само прогестерон обикновено се препоръчва по време на кърмене. Трябва да се приема по едно и също време всеки ден непрекъснато - закъснение от повече от 3 часа може да означава загуба на контрацептивна защита. 

 

Приемът им обикновено започва минимум 3 седмици след раждането, но в идеалния случай не по-малко от 6 седмици, за да се избегне намеса в производството на кърма.

 

Повръщането и тежката диария могат да попречат на усвояването на медикамента. 

 

Пероралните контрацептиви, съдържащи само прогестоген, могат да се започнат до и включително 21-ви ден след раждането, без да са необходими допълнителни предпазни мерки за контрацепция. Ако се започне повече от 21 дни след раждането, са необходими допълнителни контрацептивни мерки за поне 2 дни. В повечето случаи контрацепцията се започва на 6-тата седмица след раждането. Приемът им твърде рано след раждането може да попречи на зареждането на пролактиновите рецептори.


Референции:

https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/breastfeeding/whats-best-birth-control-option-while-breastfeeding
https://www.breastfeedingnetwork.org.uk/contraception/