Кърменето влияе върху умствените способности на детето през средното му образование, съобщава най-голямото британско проучване по темата до момента.

В изследването взимат участие над 10 000 деца от района на Бристол. Резултатите сочат, че тези, които са кърмени поне през първите четири седмици от живота, са по-интелигентни отколкото децата, които са кърмени по-малко.

Учените обясняват, че кърмените бебета имат коефициент на интелигентност, който средно е между три и пет пъти по-висок. Изследването проследява живота на повече от 14 000 майки, които раждат през 1991 г. и 1992 г., и техните деца. Данните за децата са от периода, когато те са на възраст от пет, седем, единайсет и четиринайсет години.

Дълговерижните мастни киселини в майчиното мляко помагат на мозъка на детето да се развива и по този начин кърменето подобрява и връзката майка-дете. Многобройни изследвания показват, че кърменето подобрява здравето на децата. Например, кърмените бебета по-рядко развиват инфекции. Въпреки това относително малък брой изследвания разглеждат влиянието на майчината кърма върху интелигентността на децата.

Министерството на здравеопазването в Обединеното кралство препоръчва бебетата да са само на кърма до шест месеца, въпреки че според някои педиатри, те трябва да се отбиват по-рано.