Американски учени откриха още една полза от кърменето. Резултатите от проучване  показват, че жените които кърмят са с по-малък риск от от диабет.
 

 

Изследователски екип под ръководството на доктор Eleanor Bimla Schwarz от медицинския факултат към университета в Питсбърг, САЩ,са установили, че при жените, които кърмят бебетата си, дори само за период от един месец, риска от диабет ІІ-ри тип е два пъти по-малък, отколкото при майките, хранещи децата си с адаптирани млека.
 Учените събрали данни да 2 200 жени на възраст от 40 до 78 години. 405 от участничките в изследването нямали деца, 1 125 са кърмили децата си минимум един месец, а 703 не са кърмили по различни причини.
 

 

Анализът на данните показал, че риска от диабет при нераждалите жени и тези, които са кърмили е почти еднакъв. За разлика от първите две групи, при жените, които са родили, но не са кърмили имало два пъти по-голяма вероятност да се разболеят от диабет.
 

 

И в трите групи изследвани жени имало такива с наднормено тегло и затлъстяване – индексът на телесната маса при 68% от всички доброволки превишавал 25, което е над приетата норма.
 

 

Според доктор Shwarzq , дори като се вземат предвид фактори като тегло, физическа активност и семейна обремененост, кърменето продължава да оказва значително влияние върху риска от диабет.
 


Авторите на проучването считат, че минималния срок на кърмене трябва да бъде поне един месец.Още по-добре би било, бебето да се кърми през първата половин година, а след това, заедно с кърмата да се въведат и други храни до навършване на една година.
 

 

Като причина за намаления риск от диабет при кърмещите жени, учените посочват по-малкия размер на талията при тях.

 

Специалистите напомнят, че абдоминалното затлъстяване (натрупването на мазнини в областта на корема) корелира с повишения риск от метаболитни смущения и диабет. Авторите на изследването предполагат, че в периода на кърмене се повишава чувствителността към инсулина, което също има протективен ефект срещу заболяването.
 

 

Учените са категорични, че кърменето е особено полезно за здравето на жените с гестационен диабет, появил се по време на бременността.
 

 

Подробните резултати от изследването са публикувани в The American Journal of Medicine.