В родилния дом сте. Уморена, недоспала, с плачещо бебе на ръце и с толкова препълнени гърди, че дори като дишате ви боли. Двете хапченца за спиране на кърмата изглеждат като най-доброто решение в момента. Прибирате се у дома и след няколко дни идва да ви види приятелка със сучещо бебе. Виждате колко ѝ е лесно – просто изважда гърда и всичко си идва на мястото. Плачете, заради моментното безсилие и решението да си спрете кърмата. Чудите се може ли да направите нещо. Да, може.

 

Релактацията е напълно възможен процес, стига наистина да го поискате. Защото, както знаем – който иска, винаги намира начин!


 

Стъпка 1 – решението е взето!

Хубаво е, когато сте напълно сигурна, че искате да извървите пътя за връщане на млякото, да се въоръжите с човек, който е минал по него. Или с консултант по кърмене. Някой, който е наясно с процеса и може да ви подкрепя. В идеалния случай половинката ви и най-близките хора в обкръжението също ви подкрепят. 

 

Добре е да знаете – колкото по-скоро започнете, толкова по-добре. Нужно е да подпомогнете тялото си да повиши нивата на пролактин (хормонът, който отговаря за производство на млякото). Това става с изцеждане. Добре е бебето да е до вас или дори да спи върху вас, за да може да стимулирате и окситоцина (който е хормонът на любовта и подпомага потичането на млякото).

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Стъпка 2 – контакт кожа до кожа

За да помогнем на тялото да се върне в стартова позиция е необходимо да събудим инстинктите си. Контактът с кожата на бебето, ароматът, който то излъчва ще вдигнат нивата на окситоцин. От своя страна мъничето също има нужда да усети сърцето на мама, както и да е близо до гърдите ѝ, защото ареолите, благодарение на жлезите на Монтгомъри, ухаят на околоплодната течност. Процесът е двустранен – на мама ѝ идва отвътре да приласкае човечето до гърдите си, а най-естественото място за него е прегръдката на мама. Любовта под формата на окситоцин ще помогне да се задейсва рефлексът на потичане.

Добре е да знаете – „кожа до кожа“ означава и вие, и бебето да сте оптимално съблечени. То трябва да усеща топлината ви и туптенето на сърцето. Сложете го между гърдите си и му дайте време да осъзнае къде се намира. Ще видите, че инстинктите му ще заработят и ще започне да иска да се накланя на една страна и да търси да суче.


Стъпка 3 – изцеждане

8-12 пъти в денонощието. На ръка или с помпа, или първо на ръка, а после с помпа – както ви е по-удобно и както получавате резултат. В началото може да се наложи да е буквано „на празно“ – т.е. гърдите да не пускат нищо, освен няколко капчици. С постоянство към прогрес е фразата, която трябва да стане ваше кредо, ако искате да релактирате.

Добре е да знаете – винаги изцеждайте и двете гърди и ги редувайте по време на цеденето, което е хубаво да продължава минимум 20 минути.

 

Стъпка 4 – лактогонни средства

Снабдете се с такива, които са с доказан ефект. Тук консултантът по кърмене ще ви е от много голяма полза. Може да се свържете и с лекар, който има опит в релактацията, защото има и медикаменти, които може да приемате, за да подпомогнете вдигането на нивата на пролактин. 

Добре е да знаете – само приемът на лактогонни средства няма да подпомогне връщането на млякото, както и увеличаването му. Всичко трябва да е съчетано – билки и медикаменти, изцеждане и поставяне на бебето на гърда.

 

Стъпка 5 – нека бебето е ваш съюзник

Направете така, че храненето му с мляко за кърмачета да прилича оптимално на кърмене. Ако използвате шише, може да го държите под мишницата си и да гушкате бебето голичко до вас. Нека първо хапне млякото, а след това му предложете гърда. За да е по-лесен преходът, може да използвате силиконово зърно. Унесеното, заспиващо бебе, винаги ще посуче още малко. Възползвайте се и го слагайте при всеки удобен случай на гърда. Нека свикне да се успокоява сучейки в прегръдката ви. Помнете, че процесът на релактация не е много бърз (особено ако е минало повече време от раждането на бебето) и е много важно мъничето да бъде добре хранено и количествата на млякото за кърмачета да бъдат намалявани постепенно. 

 

Добре е да знаете – силиконовите зърна са удобна „патерица“, но за оптимален ефект ще е нужно бебето да суче без тях. Когато устните му допират ареолите ви, стимулацията е много по-ефективна, защото по тях има рецептори, които активират определени зони и тялото ви реагира по най-добрия начин – произвеждайки повече мляко. 

 

Интересен факт: Жени, които са осиновили децата си, успяват да започнат да ги кърмят. Само този факт е достатъчен, за да ви даде увереност, че човешкото тяло е съвършено и любовта е способна на всичко (Окситоцинът е... химичната форма на любовта).


Успех!