В практиката ми като консултант, най-често се сблъсквам с убеждението, че жените или имат, или нямат мляко. И това (може би) зависи от някаква Висша сила, Съдбата или случайно стечение на обстоятелствата. Но всъщност да произвежда кърма е процес, кодиран във всяка жена, още със зачеването й. 
 

Преди бременността

Ако сте фен на любопитните факти, ето нещо, което си струва да знаете – когато вие самите сте били ембрион, на възраст около 6 седмици в утробата на вашата майка, гърдите ви са започнали да се подготвят за времето, в което ще имате деца. До момента на вашето раждане основните млечни канали са били формирани. Млечните жлези остават в покой до пубертета, когато вълни от естроген предизвикват уголемяването им.
 
А големината на гърдите зависи най-вече от количеството на мастната тъкан. Именно затова имаме такова многообразие от размери и форми.
 

По време на бременността 

Един от първите знаци за това, че в утробата ви се развива нов живот, е именно нарастването на гърдите. Още преди да видите двете чертички за положителен тест, жлезистата тъкан е започнала бурно да се развива, ареолите и зърната потъмняват и едни малки пъпчици по тях се подуват значително. Тези пъпчици са жлезите на Монтгомъри, които, както стана дума в предходния материал, се грижат да омазняват и защитават кожата на ареолите.
 
И така – млечните канали нарастват на брой и дължина и гърдите ви се готвят да изпълнят основната си функция – да хранят бебето, което ще се роди. 
 
Най-общо казано отвътре структурата на млечните жлези прилича на грозд, чиято дръжка сочи към зърното. Гроздчетата се наричат алвеоли и в тях се намират клетките, които произвеждат млякото. За тази цел се използват хранителните вещества, които циркулират в кръвта ви – въглехидрати, мазнини и протеини. За производството на кърма отговаря хормонът пролактин, а за спускането й по млечните канали – хормонът окситоцин.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Около средата на бременността в гърдите ви започва да се произвежда коластра, която ще бъде първата храна за вашето бебе. В началото на третия триместър целият „млечен апарат“ е готов да посрещне човечето, дори и то да се роди по-рано.
 

След раждането


Независимо от начина на родоразрешение (естествено раждане или цезарово сечение), щом плацентата бъде отстранена и нивата на хормоните на бременността спаднат, се вдигат тези на хормоните, които отговарят за производството и потичането на млякото. В първите часове след раждането гърдите отделят коластра и са все още меки. Често в този етап майките твърдят че „нямат нищо“ или имат „само коластра“. На вид тя изглежда като стопено масло – жълтеникаво-прозрачна и не изтича много лесно. 
 
Освен, че коластрата може да се счита за първата жива ваксина за бебето, тя е в такова количество, което напълно задоволява нуждите му. Предвид, че стомахът на новороденото е с размер на череша, то първите му хранения са в количество около 5 мл., което се равнява на една чаена лъжичка. Все още меките гърди позволяват на бебчо да се настани удобно и да се научи да суче. В този период е много важно мама и бебе да не бъдат разделяни, а човечето да има пълен достъп до гърдите. 
 
Около 72 часа след раждането (при първо раждане) и 30-40 часа (при второ), гърдите се напрягат и напълват. Това е периодът на т.нар. преходно мляко. То е много повече като количество от коластрата и цветът му е наситено жълт. 
 
7-10 дни след раждането идва ред на зрялото мляко. То е белезникаво-синкаво, доста воднисто и много различно като плътност от кравето мляко.
 

Механизъм на работа

Както всичко в човешкия организъм и производството на мляко следва свои неотменни закони. 
 
Първи закон: Мляко се произвежда винаги!
 
Гърдите не са складове, които някой зарежда с кърма, а бебето изпразва. Клетките, които отговарят за производството му нямат почивка. И не спят. Точно както и всички други клетки в човешкия организъм. Затова не чакайте да се събере, а хранете бебето.
 
Втори закон: Празните гърди правят мляко по-бързо!
 
Колкото по-празна е гърдата, толкова по-усърдна е работата на лактоцитите (клетките, които произвеждат мляко). Щом алвеолите се запълнят, се подава сигнал, че количеството е прекалено и е време производството да бъде намалено. Затова ако искате да увеличите производството на мляко, хранете по-често бебето.
 
Трети закон: Търсенето определя предлагането!
 
Гърдите ви ще произвеждат такова количество, от което бебето има нужда. В повече ще е само през първите няколко седмици, докато организмът ви се нагоди към нуждите на човечето. Кърма ще имате до тогава, докато бебето суче. Спре ли търсенето, спира и предлагането. 
 
Добрата лактация всъщност е добър менджмънт от страна и на мама, и на бебето. 
 
Успех!