Има хора, които е трудно да представиш, просто защото думите не са достатъчни, за да се опише призванието им. А именно призванието и отдадеността към определена кауза ги прави по-различни и ценни. А призванието на Ася Демирева е да обучава младите майки в кърмене и без умора да изминава отново и отново Млечния път с всяка доверила ѝ се жена. Защото бебета се нуждаят от най-доброто – от майчиното мляко, за да растат здрави и щастливи.
 
Ася Демирева е един от първите консултанти по кърмене в България, обучена по програма на Уницеф. В последствие се сертифицира и като международен такъв към Борда на консултантите по лактация. Към момента следва в Медицински университет - София, специалност "Лекарски асистент". Има две деца и сумарно 4,5 години личен опит с тяхното кърмене. Опитът ѝ като консултант по кърмене възлиза на 11 години и половина.
 
В Puls.bg стартираме нейната авторска поредица. В „Кърменето с Ася Демирева“, сигурна съм, ще можете да намерите отговори на много въпроси, свързани с естественото хранене на бебетата...
 
Оставяме Ви в нейни ръце...
 
Румяна Тасева, 
гл. редактор Puls.bg
 
 
Как да се подготвим за кърменето?
 
От над 6 години водя лекции за подготовка на бъдещи родители и най-често задаваният въпрос от майките е: „Кога и как да започна да подготвям гърдите си за кърмене?“. Най-краткият му отговор гласи: „Никога“. Но нека обясня...
 
Тялото ви се подготвя за кърменето още от началото на бременността. Дори един от първите й „симптоми“ е наедряването на гърдите. Това се случва, защото жлезистата тъкан, която ще отговаря за производството на млякото, нараства в пъти и избутва мастната тъкан, от която основно зависят формата и големината на гърдите. Процесът може да е свързан с болка, чувство за опъване на кожата и сърбеж. Добре е в такъв случай да се използва козметика, която е специално разработена за времето на бременността. Може да се използват и натурални масла, но те не бива да бъдат етерични.
 
По време на бременността повечето жени се тревожат най-вече от момента на раждането. И често, едва когато излязат в 45-дневния отпуск преди термина, започват да се интересуват как ще се грижат за бебето. Един от първите съвети, които получават е този за подготовката на гърдите. Погрешно разпространено мнение е, че зърната трябва да са „груби“, за да се избегнат разраняванията по тях. А всъщност кожата и на ареолите, и на зърната е добре да бъде мека и еластична, за да понесе налягането и опъна при сукане.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Категорично отречено е триенето с груби тъкани. От една страна това наранява нежната кожа на зърната и ареолите, от друга, може да предизвика контракции, тъй като дразненето на зърната стимулира отделянето на окситоцин, а това е хормонът, който отговаря и за контрахирането на матката.
 
В миналото, когато жените не са носели бельо, зърната и ареолите са се триели в памучните, ленени или вълнени долни ризи, но към днешна дата това дългогодишно „загрубяване“ не може да бъде наподобено, още по-малко в рамките на 2-3 седмици в края на бременността. И, въпреки че считаме, че сме доста изнежени, нашите тела умело се справят и се подготвят за срещата с бебето и доказват, че това е погрешно схващане. 
 
Кожата на ареолите потъмнява, а по тях се появяват едни малки пъпчици. Това са жлези на Монтгомъри. Задачата им е да произвеждат секрет, който омазнява кожата на ареолите и зърната, прави я еластична и... Има мириса на околоплодната течност. Именно това привлича бебето към гърдите на мама още от първите минути след раждането му.
Най-добрата превенция на ранички по зърната (рагади) е правилното поставяне на бебето на гърда. От това зависят и вашият комфорт, и този на бебето, и количеството на млякото, което то ще изсуче и много, много други неща, за които ще си говорим в следващите материали в рубриката.
 

Нужно ли е предварително да купувате продукти, свързани с кърменето?

Директният отговор на този въпрос, също е „не“. Пазарът изобилства от вещи, които могат да се окажат напълно ненужни при вас. Да, може да се наложи да използвате подплънки, за да спирате изтичането на мляко и мокренето на дрехите, но може и да не се наложи. Изчакайте да родите и да видите как ще се наредят нещата във вашия случай. Всичко, от което бихте могли евентуално да имате нужда, се намира почти денонощно и често буквално на една ръка разстояние. Това, от което имате нужда със сигурност, е хубаво бельо. Не е необходимо да е предназначено точно за кърмене, но е важно да е от мека, оптимално естествена материя, да не дразни зърната, да не подпира ненужно гърдите (т.е. да няма банели) и да може да осигурява лесен достъп до тях. Най-голямата пречка за бебето в самото начало на кърменето обикновено са дрехите – и на мама, и неговите. Те затрудняват контакта кожа до кожа, който е много важен за едно добро начало.

Възглавниците за кърмене са удобство, но също не са вещ от първа необходимост. Същото важи и за помпата за кърма – от нея бихте имали нужда в специфични случаи, за които предстои да говорим. За облекчаване на гърдите в началото най-лесно и щадящо е да се научите да изцеждате малки количества мляко на ръка. Преди да се появят ранички нямате нужда и от предпазен крем. Както вече казах – гърдите ви се подготвят напълно самостоятелно за идването на бебето и са го правили откакто има бозайници. Така че – доверете се на тялото си. То знае най-добре.
 

За едно успешно начало:

  • Научете колкото се може повече неща за кърменето. 
  • Говорете с приятелки, които имат позитивен опит.
  • Свържете се с консултант по кърмене и, ако това ще ви помогне да се чувствате по-уверени, посетете лекции за кърменето.
  • Не забравяйте – още от мига, в който сте заченати жени, вашето тяло се готви да посрещне новия живот. И да го изхрани. От вас се иска основно да не му пречите.