Кърменето може да предпази децата от развитие на диабет, както и от наднормено тегло, в по-късен етап от живота им, твърдят учени.

Според ново изследване развитието при бебетата, които се хранят с кърма, протича по различен начин. Кърмата намалява нивата на хормона на растежа - IGF-1, и на инсулина в кръвта, което забавя скоростта на растеж, дори и след като детето започне да консумира твърди храни.

Бавното покачване на килограмите се смята за „насърчаващо” здравословния начин на хранене. Изкуствените млека могат да повишат производството на мастни клетки, вследствие на което се трупат излишни килограми по време на детството.

Според учени от Faculty of Life Sciences at Copenhagen University в Дания  колкото по-дълго бебето се храни с майчина кърма, толкова по-ниско ще бъде теглото му, когато стане на 18 месеца. Това предполага, че детето има значително по-малък риск от натрупване на излишни килограми през своето детство.

NEWS_MORE_BOX

 

 


Резултатите са базирани на голямо проучване на хранителния режим и благосъстоянието, наблудавайки 330 деца на 9, 18 и 36 месеца. Според данните от проуването кърмата предпазва още от стомашни увреждания, белодробни инфекции, астма, екземи и алергии.

Освен това подобрява цялостното здравословно състояние в по-късен етап от живота. Кърменето има ползи и за майката – намалява риска от развитие на рак на яйчниците, проблеми с гърдите, както и остеопороза.

По този начин майката може да възвърне формата си, тъй като изграря дипълнително 500 калориии дневно. Препоръчителное кърменето да продължи до шестия месец.