Резултатите от научно изследване, публикувано в специализираното списание  Pediatrics, показват, че кърменето до 4-я месец е свързано с по-ниска честота на респираторни и гастроинтестинални инфекции.


Проучването било проведено сред 4164 майки, които попълнили въпросници относно продължителността на кърмене на своите деца.

 

Авторите на проучването констатирали, че рискът от инфекциозни заболявания на дихателната и стомашно-чревна система бил значително по-малък при бебетата, които са кърмени поне до четвъртия месец, спрямо тези, които са кърмени по-малко, или са били хранени с адаптирани храни.


Риска от инфекции при кърмачетата бил около 35%, докато при децата хранени с изкуствени млека процентът достигал 59. При бебетата, кърмени през първите 6 месеца, резултатите били сходни.
 

Учените са категорични, че майчината кърма е най-добрата и здравословна храна за бебетата през първите месеци от живота им. Въпреки съществуващото разнообразие от марки адаптирани млека, те не могат да се сравняват с качествата и полезността на кърмата.


По-ранни изследвания показват, че естествено хранените деца е по-рядко страдат от железен дефицит, появяващ се обикновено около 6 месечна възраст.


Експерти обясняват, че кърмата доставя всички необходими микроелементи за правилното развитие на детето. Дори нивото на желязото в кърмата да е малко, то се усвоява по-бързо и по-ефикасно от бебето, отколкото желязото доставяно чрез добавки.


Колкото повече се кърми едно бебе, толкова по-здраво е то, категорични са учените.