По-дългата продължителност на периода на кърмене намалява риска от припадъци и гърчове в по-късен етап от живота.

 
Според проучване, публикувано в Journal of Pediatrics, бебетата, кърмени най-малко 9 месеца, са с два пъти по-малък риск от появата на припадъци в сравнение с кърмените до 3 месец.
 
В проучването изследователският екип анализира хранителните навици на близо 70 000 бебета, родени 1996 и 2000 г. Анализът продължава до 2008 г.
 
Данните показват, че бебетата, които са кърмени за по-дълъг период от време са с намален риск от развитието на епилепсия, неврологични състояния, като хронични припадъци и др.
 
Според статистически данни на САЩ, около един на всеки 100 деца имат два или повече припадъка през детството си. Кърменето поне три месеца намалява риска на едно на 135, шестмесечното кърмене от едно на 150, а до и над девет месеца кърмене едно на 200.
 
Процентът се увеличава с продължителността на кърменето.
 
Хранителните вещества и имунностимулиращите фактори, намиращи се в кърмата на майката, са от съществено значение за умственото и физическото развитие на детето. Поради тази причина недохранените бебета са изложени на по-голям риск от припадъци и развитието на епилепсия.
 
Мозъкът продължава да се развива в продължение на най-малко 16 години след раждането, обяснява д-р Линда Фридман, доцент по невронауки в колежа в Ню Йорк. Майките, кърмещи децата си задължително през първите шест месеца, помагат за доброто и нормално развитие на мозъка през първите пет години, когато е най-важно.