Кърменето значително редуцира риска от екзема (дерматит). Вероятността деца, които са кърмени поне 6 месеца, да развият екзема е 54% по-ниска от тази при по-кратко кърмените деца. Резултатите са от специално британско проучване, част от кампания за подкрепяне на младите и кърмещи майки.

 

До момента са доказани редица ползи от кърменето, свързани със защита от инфекции, алергии, хранителни дефицити и др. Към групата вече се включва и защитата от екзема, особено най-често срещаната й в детска възраст разновидност – атопичният дерматит.


 

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва новороденото да се кърми поне до 6-месечна възраст. Много майки обаче твърде рано преустановяват кърменето на бебето си и преминават на адаптирани млека. Британското проучване установява, че това е факт най-вече при млади майки, които не получават достатъчно подкрепа, или не успяват да се консултират със специалист за особеностите на кърменето.

 

В стремежа да променят тази статистика британски учени започват кампания за подобряване информираността на младите майки. По време на тази кампания се установява, че едва 1% от майките във Великобритания кърмят бебетата си в рамките на препоръчания от СЗО срок. Установява се обаче и фактът, че кърменето е основен защитен механизъм за превенция на екзема при децата. При това с дългосрочен ефект.

 

Данните за проучването са събирани в рамките на няколко години. В този период бебетата, проследявани в началото на кампанията, са вече пораснали. Установява се, че рискът от екзема при тях дори в по-напреднала и вече не бебешка възраст, също е много по-нисък, отколкото при деца, които не са кърмени достатъчно дълго в бебешка възраст.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Проследени са 16 хиляди деца. 0,3% от тези, които са кърмени поне 6 месеца, са развили екзема в детството си. За сравнение процентът при децата, които не са били кърмени достатъчно дълго и са развили екзема, е няколко пъти по-висок – около 1%.

 

Според учените тези данни показват колко траен ефект има няколкомесечното кърмене върху превенцията на екзема за години напред във времето. Пак според учените един от основните методи за подобряване на бебешкото и детското здраве занапред е повишаване осведомеността на младите майки за ползите от кърменето. Кампании за улесняване на майките и предоставяне на информация по вълнуващите ги въпроси се провеждат и у нас.

 

Посочените данни за пореден път показват колко важно е младата майка да се информира за особеностите на кърменето и да не го преустановява само защото не е сигурна в познанията си. Консултация със специалист би могла да ѝ помогне да осигури на бебето си не само оптимален период на кърмене, но и защита от екзема, инфекции, алергии и др. проблеми, някои от които се проявяват в по-напреднала възраст.