Развитието на млечните жлези започва през пубертета. Пълна функционална годност достигат по време на бременност, когато започват да секретират кърма – процесът се нарича лактация. Отбиването да детето от кърменето се съпровожда с обратното развитие на млечните жлези до състоянието им преди бременността.


1.    Как се променят млечните жлези през бременността?

Нормално млечните жлези на небременната жена се състоят главно от мастна тъкан и млечни каналчета. През бременността под действие на различни хормони млечните жлези развиват жлезистата си структура - млечните каналчета, епилните клетки, с които са покрити, и алвеолите на жлезата хипертрофират (значително увеличават размерите си). Размерите на гърдите, определящи се основно от количеството мастна тъкан, нямат отношение към способността за образуване на мляко.

След раждането на плацентата се задейства верига от процеси, отключваща излъчването на окситоцин от предния дял на хипофизата. Този хормон стимулира лактогенезата ( образуването на кърма). С началото на кърменето гърдите значително увеличават размерите си, стават напрегнати, понякога болезнени и кожата им се изпъва. Голяма част от жените през този период чувстват неразположение – имат фебрилитет и тахикардия (пулсът им е ускорен).

Мляко се образува постоянно, но се отделя периодично. При сукане детето засмуква гръдното зърно, създава негативно налягане в каналчетата на жлезата и подпомага изтласкването на млякото. Това невинаги е достатъчно. В състава на млечната жлеза участват и специални миоепителни клетки, които под действие на хормона окситоцин, се съкращават и подпомагат кърменето. Окситоцинът се освобождава от хипофизата при дразнене на гръдното зърно, но също така и при плач на дететето. Стресови ситуации – страх, студ, болка, намаляват количеството му.2.    Какво съдържа кърмата?

Майчиното мляко има състав, който най-добре отговаря на нуждите на новороденото. Първите пет дни след раждането кърмата съдържа малко количество мазнини и лактоза, но е изключително богата на белтъци - в това число лактоферин и имуноглобулини ( последните два имат бактерицидно действие). Това мляко се нарича коластра. След няколко дни коластрата преминава в кърма, съдържаща вода, масти, белтъци, витамини, калций и фосфати.

За образуването на достатъчно кърма родилката трябва да се храни пълноценно и балансирано. Към препоръчителния дневен хранителен прием се включват допълнително 600-800 ккал. Приемат се поне два литра течности като се избягвате кафето и алкохолните напитки. Спокойствието и позитивните емоции влияят добре на лактогенезата.

NEWS_MORE_BOX


3.    Хигиена на кърменето

В първите 3 до 4 месеца след раждането дневното количество отделено мляко е 800-1000 мл. След това започва да намалява. При дневно количество 100-150 мл кърменето се прекратява.Хигиената на гърдите в следродилния период е от съществено значение. Преди и след кърмене е задължително измиването, дезинфекцията и подсушаването им. Най-добре е да се оставят на изсъхнат на въздух. Това предпазва зърната от рагади и разязвяване. Препоръчително е носенето на сутиени, които добре повдигат гърдите.

• Родилката може да кърми в седящо, лежащо или изправено положение – това е въпрос на удобство. Бебето трябва да захване не само зърното, но и част от ареолата около него. Ухото, рамото и хълбоците му лежат в една линия, коремчето му се намира на корема на майката.

• В първите дни на кърменето бебето се поставя последователно и на двете гърди за 5 до 7 минути. Целта е да се отделя мляко и от двете гърди и да не настъпи застой, водещ до възпаления. В зависимост от това колко гладно е бебето и колко силно суче едно кърмене трае от 10 до 40 минути.

• За да се избегне застой на мляко, е необходимо да се следи за редовното и пълно изпразване на гърдите. Ако детето не изпразва гърдите напълно, това може да се извърши чрез специални помпи, масаж или топли компреси.

• Майката може да помогне на бебето като придържа гърдата в горната й част на 3-4 см от зърното. Носът и брадичката на бебето трябва да се опират в гърдата, но не по начин, който да възпрепятства дишането.