Хората, които са кърмени като бебета имат по-голяма вероятност да се изкачат по социалната стълбица в зряла възраст, показва британско проучване.

Изследователи от университета Бристол са анализирали данни на повече от 1400 души, родени в периода 1937 до 1939година, от 16 провинциални и урбанизирани района в Англия и Шотландия.

При тези хора кърменето не е зависело от доходите в семейството, от разходите за храна, броя на братята и сестрите или социалното положение.

Проучването установява, че индивидите, които са били кърмени като бебета имат с 41% по-висок шанс да се изкачат по социалната стълбица. Колкото по-продължително един индивид е бил кърмен, толкова по-вероятно е той да стигне по-нагоре.

Благоприятното влияние на кърменето върху мозъчното развитие може би води до по-добри изпитни резултати, до напредък в кариерата и до възможност за по-високи доходи, твърдят авторите. Възможно е да съществуват и други, все още непознати социални и икономически фактори, свързани с кърменето, добавят изследователите. Те отбелязват, че кърменето може да подобри дългосрочно здравето на индивида.