Имунитетът – онзи невидим страж, който денонощно пази здравето ни, за който са написани трактати и произведени хиляди вариации, подпомагащи таблетки. Наистина ли кърменето може да го изгради устойчив и непоклатим?

 

Ако търсите директен отговор на този въпрос, със сигурност може да останете леко разочаровани. Здравият имунитет се гради с... боледуване. Колкото повече „неприятели“ срещаме и с колкото повече от тях организмите ни се преборят, толкова по-добри реакции имат при сблъсъци с нови нашественици. Разбира се, това е много общо казано. Когато стане въпрос за децата ни, всички държим те да бъдат здрави. Ето как кърменето помага за това:


 

Знаете, че човешкото бебе, в сравнение с малките на други бозайници, се ражда твърде незряло. Неговата естествена среда за оцеляване е...майката. От нейното тяло, още в родилния канал, то се населва с хубава бактериална флора; мама е тази, чието сърце действа най-успокояващо и чието дишане го кара на свой ред да вдишва ритмично. Съвсем естествено е мама да прави най-добрата храна за своето мъниче. 

 

И тялото ѝ знае – първо е ред на коластрата. Може да я наричате „течно злато“, тапицерът на храносмилателния тракт...всичко, което ви дойде на ум, защото именно чрез нея тялото на бебето получава първата си жива ваксина. Тя е богата на имуноглобулини (най-вече IgA, който играе ключова роля при имунното действие на слизестите мембрани), лактоферин (има бактериостатично действие – т.е. спира размножаването на микроорганизми и бактерицидно действие – разрушава микроорганизми), левкоцити и растежни фактори (като епидермален растежен фактор). Коластрата е първата храна, от която бебето има нужда. Ако по някаква причина се наложи да сте разделени с мъничето в периода, когато тя се произвежда (в първите около 72 часа след раждането), то е добре да се опитате да изцедите от нея и да я съхраните. Контейнерчетата, които са подходящи за целта, са по-малки и тесни, тъй като тя не е в голямо количество.

 

През първите 6 месеца от живота си бебето разчита на защитата, която мама му е предала по време на бременността. То има вроден имунитет. В последствие собствената му имунна система започва да работи и да се грижи да се справя с различни нашественици. Ако продължавате да кърмите, вие ѝ помагате в това не леко начинание. Докато произвеждате мляко вашето тяло работи така, че да подпомогне оптимално развиващия се организъм. В кърмата има комплекси от белтъци, които спомагат за доброто развитие на всички органи и системи. Растежните фактори, които човешкото мляко съдържа, се грижат за правилното съзряване на лигавиците на червата, кръвоносните съдове и нервната система. 


Мазнините в кърмата, както и друг път съм споменавала, зависят пряко от диетата на майката. Ето защо е добре да са качествени. Има проучвания, че увеличения прием на Омега-3 мастни киселини води до увеличаване на количеството им в майчиното мляко. Това не значи да започнете да преяждате с риба или добавки, но да имате предвид, че що се касае до мазнините, качеството на вашето хранене е от основно значение. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Ето няколко простички примера как вашето тяло работи в защита на бебето:

 

Когато сте в близък контакт с хора от дома ви – партньор, родители и приятели, които ви посещават, когато ги докосвате и целувате, вашето тяло улавя бактерии и „изработва“ защита, която директно отива в кърмата, а чрез нея защитава човечето от евентуални микроскопични нашественици. 

 

Ако вие се разболеете, тялото ви действа по същия начин – изработва антитела за вас, като част от тях директно се изпращат към кърмата и буквално имунизират бебето срещу конкретното заболяване. 

 

Някои противници на дългото кърмене твърдят, че то прави детската имунна система „мързелива“, защото получава готови отговори от мама. Всъщност е точно обратното – имунната система на детето получава достоверна, качествена и изпитана информация, която записва и, с която работи в последствие. Защитните сили от майчиния организъм не пречат детския да изработи свои. 

 

Като консултант много често ми се налага да отговарям на въпроса: „А какво ще стане ако се разболея?“. Е, ще стане така, че да защитите бебето, още преди да сте разбрали за боледуването. Защото вашият организъм се бори още преди да усетите първите симптоми на заболяването. 

 

И не забравяйте – между 18- и 36-месечна възраст, имунната система на вашето дете е в нещо като „бум“ на растежа. Тогава то ще боледува по-често. Ако го кърмите със сигурност ще преминавате по-лесно през тези състояния.

 

Успех!