Да накараш бременна жена да погледне напред към времето след раждането е почти невъзможно. То се е изправило като висока планина и препречва погледа към живота след това. В повечето случаи тялото успява да се справи само с раждането, а това от което се нуждаем е знания как да се справим в следродилния период – възстановяване, кърмене.

 

Кърменето помага на матката да се изчисти. След раждането матката трябва да се изчисти и свие. На мястото на плацентата непосредствено след раждането има голяма кървяща повърхност. Обикновено мускулните влакна в матката се съкращават бързо и притискат стимулира отделянето на хормона за изхвърляне на млякото, т.нар. окситоцин, който също допринася за бързото свиване на матката.


 

Понякога това не се случва. Някои бебета се нуждаят от повече време. Болките, които чувствате в корема, когато бебето суче, помагат. Плацентната тъкан, останала в матката, която продължава да образува хормоните на бременността, понякога може да бъде причина за образуването на недостатъчно кърма.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Изтощителна умора, нощно будуване и меланхолия след раждането. В първото денонощие след раждането може да не се чувствате изморена, особено, ако раждането е протекло сравнително леко. Тогава възбудата и адреналинът покрай раждането ви държи на крака. Но постепенно втория ден усещате умората. Това е естествена реакция от интензивната работа на тялото по време на раждането. Изживели сте период, в който се изразходва много енергия, а се приема малко храна. Полагате усилия да се приспособите към детето, грижите се за него и го храните. Не на последно място изтощението се дължи на нощното будуване.

 

Много изследвания сочат, че майките, които са заедно с бебетата си и кърмят през нощта, не са по-изморени от тези, предпочели да ги оставят при персонала. Така че нека да признаем – ужасно изтощително е да родиш дете. За това след раждането родилката има нужда от почивка – без посещения, без телефони, телевизори, похапвания и т.н.

 

Легнете и затворете очи. Добре е бебето да е до вас, но ако е неспокойно, нека някой друг да се грижи за него, докато вие поспите и се възстановите.

След един хубав сън ще се почувствате освежена.

 

Меланхолия след раждането. Сънливостта може да се дължи и на следродилна депресия. Поради хормоните, които се освобождават по време на кърменето, жената става отпусната и сънлива. Сега сте отдадена много повече на малкия свят на вашата рожба, от колкото на големия външен свят. Но не се притеснявайте, следродилната меланхолия е преходно състояние. 

 

Косопадът не се дължи на кърменето. Просто да го знаете – косопадът, с който повечето жени се сблъскват след раждането, няма нищо общо с кърменето. По време на бременността хормоните допринасят за това, косата, която би трябвало да пада всеки ден, да не пада. По тази причина много бременни имат гъста и хубава коса.

 

След раждането и отделянето на плацентата, високите нива на хормоните, които са възпрепятствали косопада толкова време, вече са спаднали. С това опадва и косата, която е трябвало да падне по време на бременността. При някои жени косопадът е обилен, но това е съвсем нормално явление, което след известно време спира.

 

Бебето се роди. А сега на къде? Има държави, където жените напускат болницата няколко часа след раждането. В нашата страна престоят след естествено раждане е 3 дни, след оперативно раждане е 4-5 дни. Използвайте времето, в което сте в болницата да разпитате персонала за всичко, което ви интересува – къпане на бебето, кърмене, смяна на пелените и т.н.

 

Отново вкъщи. При връщането вкъщи след раждането е възможно жената да преживее нещо като шок. Може би, докато сте били в родилното сте си мечтали да ви изпишат. Но там сте обградена от специалисти, въпреки че това може да ви се струвало досадно на моменти. Но моментът, в който се приберете в къщи и осъзнаете, че цялата отговорност за малкия човек лежи на вашите плещи е изключително плашещ и стресиращ. За това в тези първи дни вие ще имате огромна нужда от вашите близки.

 

Вашето единствено и неотменно задължение е да кърмите. Почивайте си във всеки удобен момент. Щом бебето спи, това означава, че трябва да спите и вие. Отложете посещенията. Всички могат да изчакат, докато се възстановите. Само след 2-3 седмици нещата ще се успокоят, вие ще се чувствате по-добре, кърменето вече би трябвало да е потръгнало. И все пак отделяйте достатъчно време за почивка.

 

Не забравяйте – щом кърменето се усвои добре от вас и от бебето, то действа като отпускащо и успокояващо средство. Кърменето е един от най-хубавите моменти след раждането, не се лишавайте от тези толкова интимни преживявания!