Всеки знае – кърменето е най – естественият процес. Това несъмнено е така, но това съвсем не значи, че е лесно. Всяка майка, на първо място трябва да има желание да кърми и след това да се постарае да получи максимално много информация относно кърменето.

 

Намерете си подходяща литература. Свържете се с консултант по кърмене или с опитна кърмачка.


 

Новороденото бебе се поставя директно върху гърдите и корема на майката веднага след раждането. Там то отново усеща топлината на тялото, миризмите и звуците, които познава от утробата. Така се успокоява след срещата с външния свят. След раждане посредством цезарово сечение този първи контакт между майката и бебето не може да се осъществи веднага. В тези случаи този първи контакт се осъществява на следващият ден. Това не трябва да ви притеснява. Дори и на следващият ден кърменето може да започне без проблем.

 

След като вече държите рожбата си в ръце е време да осъществите „първият контакт“ Поставете бебето върху гърдите и корема си . Препоръчва се контактът да бъде „кожа в кожа“.

 

Новородените, поставени по този начин, започват да изпълняват т.нар. „най-важно пътуване за човека“ – от утробата към майчината гръд.
Постепенно ще видите, че бебето, лежащо върху корема на майка си, започва да прави привидно случайни движения – мляскане с уста, свива ръката си, придвижва я към лицето си и т.н.

 

Поставено върху майчината гръд, новороденото бебе може да усети миризмата на майка си. Тъмният кръг около зърното на гърдата – ареолата – е покрита с жлези, които отделят гъст секрет. Той предпазва кожата от влага и мирише привлекателно за бебето, което го насочва в правилната посока.

 

Постепенно малката устичка започва да се движи, устните се отварят и затварят, извиват се в гримаса наподобяваща усмивка, езикът излиза навън. Това е момента, в който трябва да му предложите гърдата. Докоснете със зърното си бузката на бебето, то инстинктивно се обръща в същата посока. Погалете със зърното горната устничка. Хватателният му рефлекс се активира. Не спирайте да го окуражавате с мекия ви, нежен глас.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Когато кърмачето усети зърното то отваря широко устичка, изважда езика си напред и го оформя в малко улейче. В този момент вие трябва да му помогнете да поеме не само зърното, но и част от ареолата. Ако го оставите да засмуче само зърното, много бързо ще се разрани. Това може да се дължи на грешна поза за кърмене.

След като е поело добре гърдата, кърмачето засуква много силно, сякаш е на живот и смърт!

 

Бебето трябва да е поставено максимално близо до майката с лице към гърдата, корем срещу корем, главичката му ляга върху предмишницата на майката. Благодарение на широко отворената уста зърното достига до небцето и отключва силния сукателен рефлекс. Доказано е, че здравите деца, на които се оставя време за този процес на търсене след раждането, рядко имат проблеми с поемането на гърдата.

 

Когато бебето суче в организма на майката се освобождават редица хормони. В периода непосредствено след раждането окситоцинът е най – важният хормон. Нужда от него има най – вече матката. Тя се свива силно, когато окситоцинът стигне до нея по време на кърмене. Възможно е да изпитвате болка по време на кърмене в началото. Мускулите на матката се свиват и тя започва да възстановява първоначалните си размери, кървенето спира.
Окситоцинът достига и до гърдите, мускулната тъкан в тях се свива и изтласква млякото.

 

При енергично сукане след раждането детето изсуква само няколко капки мляко. Първите ден, два то суче коластра – първата и най – ценна кърма. Дори и малки количества, сукането успокоява малкото и осъществява защитното си действие. По – активното сукане оказва по – силна стимулация, за да се подпомогне първоначалната лактация. За това е силно препоръчително да слагате бебето на гърда на всеки 2ч. или когато то поиска. Не правете твърде големи интервали, в които не кърмите. Първите седмици са решаващи за стабилната лактация.

 

Възможно е през първите дни кърмачето да е отпуснато и да спи без пробуждане, това се дължи на неонатален иктер (жълтеница). През този период е от огромна важност то да се храни на често (въпреки, че не показва желание). Честите хранения подпомагат лактацията, а също по-бързото преработване на билирубина и отшумяване на жълтеницата.