След оперативно протекло раждане, нещата неминуемо се забавят. Ако се направи по спешност и под пълна упойка, при всички случаи ще отнеме време, преди детето да бъде дадено на майката. При всички раждания, преминали с цезарово сечение – планирано или спешно се прави упойка в гръбначния стълб.

 

Майката е будна по време на раждането и става свидетел на всичко случващо се. Недостатък на това раждане е, че възстановяването е по-дълго, бебето бива дадено на майката, за да го сложи на гърда, едва на следващия ден и кърмата слиза малко по-късно. Всички тези минуси се преодоляват, нищо необратимо и страшно няма да се случи.


 

Бъдете наясно какво можете и какво не можете да правите след операцията.


Веднага след цезаровото сечение ви дават бебето за кратко, за да го видите вие и таткото. Ако лекарят ви позволи можете да го сложите на гърда, но в повечето случаи не се препоръчва. За да стане това бебето трябва да е в добро здравословно състояние, майката не бива да изпитва болка или други неразположения. Не мислете, че всичко е свършено! Няма да се случи нищо лошо, ако сложите бебето на корема си в търсене на зърното ви на следващия ден.

 

Цезаровото сечение е доста сериозна операция. Могат да се появят усложнения, които изискват пълна концентрация отстрана на опериращите лекари, а когато бебето се положи на гърдата на майката, за тях неизбежно остава по-малко място за действие. В този момент в залата има акушерки и неонатолози, които ще се погрижат по най-добрия начин за новороденото. Едно раждане, независимо дали става по естествен път или чрез секцио, не се счита за завършено, преди детето да засуче от гърдата, а за това може да ви помогне акушерката или неонатолога. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Уверете се, че след като вие вече се чувствате по-добре (това обикновено става след около 15-20 часа.) ще имате пълен достъп до бебето и ще можете да започнете да го кърмите. Бебето се учи да суче, докато интересът и силите му за сукане са в апогея си – обикновено в първите 48-72 часа. Гърдите се стимулират в най-подходящия момент, така че те да отговарят на мощните сигнали и да започнат производството на мляко.

 

Понякога могат да възникнат проблеми при бебето или усложнения по време на операцията, поради което да не можете да бъдете заедно, но това са извънредни обстоятелства. При такива случаи поискайте да бъдете заедно с бебето възможно най-рано, но само, ако това няма да навреди на вас или на него. През това време, докато сте разделени вие можете са започнете изцеждане и да давате изцедената коластра на грижещите се, които ще нахранят бебето.

 

По този начин вие започвате да стимулирате гърдите, нивата на хормона окситоцин се повишават. Той достига до матката и ѝ помага да се свива по-бързо. Това е много важно, особено при цезаровото сечение. Вие имате право да вземете детето си в момента, в който можете да се грижите за него, но преценете много добре ситуацията. Можете да навредите както на вас самата, така и на бебето, доверете се на специалистите, те знаят най-добре.


Ако болницата, в която е протекло раждането допускат влизане на таткото той може да ви помага безкрайно много след цезаровото сечение.


Когато нямате възможност да сложите бебето на гърда още в първите часове можете да започнете да стимулирате гърдите си по друг начин. Това може да стане чрез масаж, да обработвате зърното с поглаждащи и въртеливи движения – за предпочитане през нощницата, за да не разраните предварително нежната кожа, изцеждане. Бъдете постоянни и упорити, нещата се случват бавно. Помолете акушерката за помощ при изцеждането.

 

В началото не очаквайте реки от кърма. Първите 2-3 дни се образува коластра, която е не повече от 7-8 до 10 мл на кърмене. Възможно е да не изцедите нищо с помпата. Акушерката ръчно може да изкара повече коластра, а по този начин отпушва млечните канали и подпомага изцеждането. Продължавайте и не спирайте, изцеждайте се или слагайте бебето да суче, резултатът скоро ще бъде на лице. На трети, четвърти ден след операцията ще усетите гърдите си затоплени, дори парещи уголемени, напрегнати. Това е добър знак, кърмата идва.

 

Трябва да се знае, че всички лекарства в по-голяма или в по-малка степен преминават в кърмата и това може да повлияе на бебето. От друга страна количеството кърма, което се отделя в този момент е толкова малко, че това няма особено голямо значение. След няколко дни притокът на мляко се увеличава, а нуждата от обезболяващи намалява. Кърменето започва да влиза в ритъм, но майката след цезарово сечение се нуждае от повече помощ и почивка.

 

Майката и бебето имат нужда един от друг. Бебешкото легло трябва да е поставено до леглото на майката по такъв начин, че тя да може да го наблюдава постоянно. Медицинският персонал ще покаже пози за кърмене, които да са подходящи за след цезарово сечение.

 

Когато се приберете в къщи е добре да прекарате известно време в леглото. Единственото ви задължение е да кърмите. Всичко останало в домакинството трябва да се поеме от близките.