За някои жени кърменето протича безпроблемно, но трудностите след операции на гърдите дали за увеличаване или намаляване размера на гърдите, са обичайни. Хирурзите се опитват да запазят способността на жената да кърми и се усъвършенстват все повече в тази посока.

 

При редукционната мамопластика (интервенция за намаляване на гърдите), обикновено след операцията остава достатъчно тъкан, богато снабдена с жлези, произвеждащи мляко, което да задоволи нуждите на бебето.


 

Но единият от проблемите може да бъде, че някои или всички изходни канали за млякото са били нарушени или запушени от шевове. В резултат на това бебето не може да изсуче млякото от гърдата. Би могъл да възникне и проблем с нервните окончания по повърхността на гърдите, които да бъдат засегнати в резултат от операцията.

 

Те изпращат съобщение до главния мозък, когато бебето започне да суче, че е необходим окситоцин за отключването на рефлекса за отделяне на млякото, но понякога това не се получава.


Това, което вие можете да направите, е да дадете реален шанс на кърменето. Последвайте всички добри съвети, касаещи първия час след раждането.

 

След два до четири дни повечето жени ще започнат да произвеждат мляко и ще почувстват гърдите си пълни. Ако бебето не успява да изсуче млякото от гърдата помолете някой от персонала в болницата да ви помогне да се изцедите, ръчно или с помпа, за да се отпушат запушените канали и да улесните преминаването на млякото.

 

Ако и това не помогне, вероятно каналчетата, през които трябва да преминава кърмата са запушени. Ако след няколко дни не излиза дори и капка мляко, а гърдите ви са напрегнати, може би е дошло времето да се откажете. Млякото, което изцяло се е дръпнало нагоре в гърдите ви, ще се абсорбира постепенно от тялото ви.

 

Поставете подплънки в сутиена си като съпротивление или вържете гърдите си внимателно с широк шал, който ще ги притисне към тялото ви за няколко дни и те по-бързо ще спрат да произвеждат мляко.

 

Има и вариант, при който излиза малко мляко, но не достатъчно. Тогава трябва да прецените дали искате да правите смесено хранене с кърма и адаптирано мляко. Дори малко количество майчино мляко е по-добре от никакво. Единственото, което ви трябва е упоритост и постоянство.

 

Увеличаване на гърдите. За силиконовите импланти и възможните вреди от тях е писано много.

 

Възможно е за някои жени да се окаже неблагоприятно носенето на големи чужди тела от силикон в тялото им. Що се отнася до млякото, което се произвежда от женските гърди, водещи експерти от цял свят са достигнали до ясен извод – няма достоверни доказателства, които да покажат, че в кърмата от гърда със силиконови импланти се съдържа силикон и ако това е така, дали това е вредно за здравето.

 

За това пък е напълно сигурно, че за здравето е много полезно и даването и получаването на майчино мляко, така че съветът е жените със силиконови импланти да кърмят.

 

Освен това силикон се съдържа в бибероните. Има го и в кравето мляко, поради наличието му в млекопреработващите машини и маркучите, използвани в кравефермите. Силиконът е една от съставките в хидратиращите кремове и спрейовете за коса. Силикон се използва и в производството на катетри, които дълго време стоят в тялото, защото силиконът почти не дразни тъканите.

 

Информацията, която е налична по въпроса, разкрива, че повечето жени, които са добре осведомени, предпочитат да кърмят децата си.

 

Рядко се наблюдават проблеми при кърменето след поставяне на импланти в гърдите. Жлезистата тъкан обикновено не се повлиява от операцията и функционира добре. Жените със силиконови импланти трябва да кърмят по-често в началото, поради малкото място за съхранение на млякото.

 

Много лесно гърдите се напълват и се увеличава налягането. Високото налягане дава сигнал на гърдите да спрат произвеждането на кърма. Но ако сте готова да кърмите достатъчно често, по правило няма проблем да кърмите с импланти.