Как да се храня?

След раждането настъпват разни промени в организма на майката, които водят до обратно развитие и възстановяване. През пуерпериума (периода след раждането) важна роля за нормалното му протичане има кърменето, както за бебето, така и за майката.

Ползи от кърменето за майката:


 

 •  По-слабо кървене след раждане и по-бързо връщане на нормалните размери на матката;
 •  По-бързо сваляне качените по време на бременността килограми;
 •  По-слаба вероятност за следродилна депресия;
 •  По-силна емоционална връзка с бебето;
 •  По-нисък риск от сърдечносъдови заболявания;
 •  Отлична профилактика срещу рак на гърдата (12 месеца кърмене намаляват риска от рак на гърдата с 4,5%, а всяко раждане с още 7%);
 •  Превенция срещу остеопороза.

Идеалният момент за започване на кърменето е в първия час след раждането. Контактът кожа до кожа между майка и бебе задейства вродените способности на бебето да стигне до гърдата. Най-удачно е бебето да се сложи на гърдите само по пелена и да се остави да започне да търси гърдата (въртеливи движения с главата и „търсене“ с устата), след което да се насочи вниманието към зърното. Когато намери гърдата, бебето започва да плези езиче и да опитва да засуче. Може във началото да му е трудно, но в един момент то засуква точно както трябва. Това е нормалният ход на първото засукване. То отнема около един час, но е важно бебето да го измине, стъпка по стъпка, за да няма проблеми със сукането след това.

 

При оперативно раждане или при други проблеми, когато няма възможност за непосредствен контакт между майка и бебе веднага след раждането, засукването може да се случи дори няколко дни след това. Когато бебето и майката са разделени, е важно да започне изцеждане на кърмата още първия ден след раждането и да се цеди редовно на 3 часа, минимум 8 пъти, и двете гърди, за да се стартира адекватното производство на мляко и се осигури ранното слизане на кърмата.

 

Два са елементите на доброто позициониране на гърдата – позицията на бебето спрямо тялото на майката: ухото, рамото и бедрото на бебето трябва да са в една линия, като коремчето му е допряно до корема на майката.

 

Позицията на зърното в устата на бебето: важно е бебето да засуче не само зърното, но да поеме в устата и 2-3 cm от ареолата (тъмната част над зърното), за да суче ефективно и активно. За да поеме максимално дълбоко гърдата (не само зърното, а и ареолата), е важно, преди бебето да засуче зърното да не сочи къ центъра на устата му, а леко към нослето. При сукане не трябва да се чуват звуци. При нехарактерни звуци помолете вашия педиатър да провери за юздичка на езичето. Късата юздичка трябва да се среже от хирург. Това ще осигури пълноценно сукане на бебето и гърдите на майката няма да бъдат травмирани.

 

Пози за кърмене

 • Кръстосана люлка – при тази поза поддържаме едната гърда с ръка (дясна гърда – дясна ръка), а бебето лежи на възглавница в скута ви на височина на гърдите. Със свободната си ръка го поддържаме зад вратлето и гръбчето. Тази поза дава възможно най-добър контрол над засукването и е особено удобна, когато се учите да кърмите в първите дни след раждането.
 • Обикновена люлка – при тази поза бебето лежи в сгъвката на лакътя ви. Позата не е подходяща за новородено, тъй като бебето е малко и зърното се пада на нивото на брадичката му. За да засуче, бебето трябва да навежда главата си надолу и не може да отвори достатъчно широко устата си. Позата е удобна за кърмене на дете на 2-3 месеца.
 • Странична поза – при нея бебето лежи върху възглавници от едната страна на тялото ви, а крачетата му отиват към гърба ви. Позата осигурява добра видимост и контрол над засукването. Тя е особено удобна след Секцио, защото няма притискане на раната. Това е предпочитаната поза за кърмене от майките на близнаци.
 • Легнала поза – вие и бебето лежите в леглото, обърнати един към друг. Важно е главата и вратът ви да са удобно подпрени на възглавница, за да можете да се отпуснете напълно. Позата е подходяща след секцио, както и за нощните кърмения. Често става удобна едва на по-късен етап, когато няма нужда от особено внимание при закусването.

Хранене на кърмещата майка

Храненето на майката е от голямо значение за успешното и пълноценно кърмене. Дневното меню на кърмачката трябва да включва продукти от петте основни групи:

 • Зърнени храни;
 • Зеленчуци;
 • Плодове;
 • Месо, риба, птици, яйца;
 • Млечни продукти.

Продукти известни със своите лактогонни свойства: копър, тиквени и слънчогледови семки, ядки, коприва, малинови листа, кимион, ким, сминдух, анасон, моркови (варени), тиква, целина.

 

Следните продукти могат да създадат дискомфорт на бебето:

 • Някои млечни продукти. Погрешно е твърдението, че за усилване на лактацията трябва да се пие много прясно мляко. Това може да предизвика у детето колики или алергична реакция;
 • Продуктите, съдържащи кофеин (кафе, чай, шоколад);
 • Лютива и силно подправена храна. Млякото може да придобие специфичен аромат и бебето да откаже да суче;
 • Продукти, предизвикващи повишено газообразуване (бобови, зеле, лук и друго);
 • Храна, съдържаща консерванти и оцветители.

 

Ако кърменето причинява болка, то със сигурност има нещо нередно в засукването или позиционирането на бебето. Кърменето не трябва да боли! Проверете позата на бебето, ако детето не засуква гърдата добре, го свалете от гърдата и внимателно нарушете вакуума – поставете малкия си пръст в ъгълчето на устата му. След това го сложете да суче отново – докато се уверите, че поема гърдата добре и няма болка.

 

Избягвайте миенето на гърдите и особено зърната с изсушаващи препарати. Оставете разранените зърна след кърмене да изсъхнат сами и сменяйте по-често подложките и бельото. Влагата не само пречи на бързото заздравяване, но и спомага за развитие на гъбички.


Кремчетата за зърна леко облекчават болките, но няма да ви излекуват докато не се оправи причината за разраняването. Посъветвайте се с вашия лекар какви кремчета за кърмачки можете да ползвате.

 

Силиконовите зърна не предпазват от разраняване и могат даже да влошат проблема. Не ги използвайте без препоръка от консултант. 

 

В първите дни и седмици след раждането, преди кърмата да е добре регулирана, може да се случи гърдите да се препълнят, особено ако бебето направи по-дълга пауза между храненията. Честото изпразване на гърдите е най-добрият лек, така че може да предложите на бебето да суче отново. Следете да не прави твърде големи паузи. Топъл душ или компрес ще помогне на млякото да потече по-лесно, особено ако е последван от нежен масаж от основата на гърдата към зърното. Следва кърмене колкото бебето иска или внимателно изцеждане само колкото гърдата да се облекчи. Рутинно изцеждане след хранене не е необходимо, защото може да допринесе за свръхизобилно мляко, което да причинява редовно дискомфортно препълване на гърдите.