Кърменето може значително да понижи риска от излагане на арсен, се посочва в данните на ново проучване, което дава още една причина на майките да кърмят бебетата си. 
 
Новото проучване е проведено от изследователи от колежа Дартмут в Хановер, Германия, а от анализа на данните става ясно, че кърмените бебета имат по-малки нива на арсен в урината, в сравнение с тези, които се хранят с адаптирано мляко. 
 
Арсенът е елемент, който естествено се намира във водата, скалите, почвата, въздуха, както и в растенията и животните. Той най-често попада в човешкия организъм посредством храната, включително оризът и млечните продукти, и водата
 
Излагането на високи нива на арсен се свързва с развитие на рак, стомашно-чревни нарушения и други заболявания. 
 
Анализирайки резултати от предишни проучвания, изследователите установяват, че дори и в областите, в които жените консумират вода, която е с високи нива на арсен, концентрацията му в кърмата е сравнително ниска. Това сочи, че кърменето може да намали излагането на елемента при новородените. 
 
За целта на новото проучване, изследователският екип измерва нивата на арсен в проби от урина, взета от 72 бебета на 6-седмична възраст. Нивата на елемента са измерени и в кърмата на девет майки, на възраст между 18 и 45 години, взели участие в предишно проучване. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
В допълнение, учените проверяват нивата на арсен и в чешмяната вода на общо 874 жилища в Ню Хампшир, САЩ. 
 
Експертите установяват, че средните нива на концентрация в урината на бебетата е ниска - 0.17 μg/L. Най-високата измерена стойност е 3.0 μg/L. Оказва се, че концентрацията на елемента е около 7,5 пъти по-ниска при бебетата, които са хранени единствено с кърма, в сравнение с тези, които консумират адаптирано мляко. 
 
Учените отбелязват също така, че концентрацията на арсен в урината се увеличава с консумацията на адаптирано мляко и намалява, когато бебето консумира кърма, дори да се храни и с адаптирано мляко. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Environmental Health Perspectives.