Децата със специални нужди, са една много чувствителна група, която изисква допълнителни познания и честа комуникация със специалисти. Това не трябва да обезкуражава родителите, необходимо е по-скоро да се заредят с известна доза търпение, постоянство и резултатите няма да закъснеят.

 

Хипотонията или състоянието на понижен мускулен тонус при новородените, обикновенно се явява във връзка с хипоксично-исхемични инциденти при травма по време на раждането, недоносеност, отклонения в централна или периферна нервна система, мускулни, скелетни, ендокринни, метаболитни или хромозомни нарушения.


 

Тризомия 21 или синдром на Даун, представлява вродена хромозомна аномалия, често асоциирана със сърдечносъдови и стомашно-чревни изменения (микроколон, болест на Хиршпрунг, пилорна стеноза) и хипотония. Обикновено около половината имат малка уста с голям език и понижен тонус. Наблюдава се в различна степен изоставане в психомоторното и нервнопсихичното развитие.


Приема се, че тези деца са високо рискови за проблеми с храненето. Нужна е стабилна позиция и подкрепа, по време на хранене–тялото и главата да бъдат в една равнина. 


При тях честотата на респираторни инфекции и отити е завишена, поради което е важно да се осигури естествено хранене.

 

Основните проблеми обикновено са, че детето:

  • Не захваща зърното. Винаги преди да предложите гърдата е необходимо зърното да е добре оформено, опитайте да изцедите с ръка малко количество кърма, за да усети аромата. Можете да използвате протектори за зърна, с контролиран поток. Важно е да се оцени състоянието на гърдите, възможно е да има проблеми с формата, размера на зърното и др., което налага консултация със специалист.
  • Бързо се уморява по време на хранене, това е характерно за тази група и изисква от родителя повишено внимания по време на хранене. Когато се появят признаци на умора, направите кратка пауза, след което може да продължите, ако отказва гърдата опитайте да го дохраните с биберон.
  • Не наддава добре на килограми. Проблемите с храненето, водят до неадекватен калориен внос, ако са комбинирани с други подлежащи състояния - като вродени сърдечни малформации, които водят до сърдечна недостатъчност или аномалии на стомашно-чревния тракт - допълнително ще има завишени калорийни нужди или малабсорбционен синдром.

Какво можем да напавим удома?

  • Опитайте стратегията "кожа–до–кожа" - по време на хранене оставете бебето само по пелена (в темперирано помещение). Това подпомага то да остане по-тонизирано по време хранене.
  • Подходяща позиция за кърмене - поставете бебето в позиция люлка и със свободната ръка обхванете гърдата отдолу, с три пръста. Палецът и показалецът остават свободни - с тях можете да обхванете бузите от двете страни. Това позволява брадичката да почива на пространството между палеца и показалеца, както и да подкрепят бузите, за да издържи бебе по-дълго. Позицията се нарича „на танцьора“.
  • Използвайте биберон, като го придърпвайте, без да излезе от устата. При недоносени, се стимулира сукателния рефлекс, може да се прилага и при бебета с хипотония. 
  • Обикновено тези деца поставени на гърдата се уморяват бързо. При нужда дохранвайте с биберон с кърма или адаптирано мляко.
  • Задължително е да се придържате към график за изцеждане на гърдите - на всеки 3 часа, особено в първите седмици.

Ако посочените съвети не помагат е необходимо да посетите личен лекар, след предварителна уговорка.

 

По преценка на лекар може да се наложи обогатяване на кърмата, чрез добавяне на адаптирано мляко (за повишаване на калорййния внос). Като се има предвид, че нормалното калорийно съдържание на кърмата е между 65-70kcal/100ml, а 1 мерителна лъжичка АМ = 4,3g = 22 kcal