Дефектите на лицевия череп и устната кухина, като липсващи тъкани, цепки на устни и небце, се оформят още по време на ембрионалния период.

 

Могат да се появяват изолирано–дефекти на устна(20%); на небцето(30%); или в комбинация устна и небце заедно(50%). Проблемите при тези деца започват още от раждането, със затруднения с храненето. Анатомичните особености и проблемното хранене определят предразположеност към инфекции на средното ухо. Ненавременно или неадекватно лечение често води до загуба на слуха. При по-големите деца може да има говорни затруднения, неясна реч. Друга особеност е позицията на зъбите, често могат да се наблюдават липсващ, наличие на допълнителен или силно дислоциран зъб. За справяне с всички тези проблеми, се налага комуникация с редица специалисти още от раждането.


 

По отношение на кърменето, детето може да се храни ако гърдата успява да затвори дефекта:

 

  • Обикновено проблемът при тях е, че не могат да захапят зърното.
  • Още след раждането е важно своевременно да започнете да изцеждате кърмата. Уместно е изготвянето на дългосрочен план. Осигурете си двустранна автоматична помпа, с оглед необходимостта от непрекъснато изцеждане.
  • В някои болнични заведения се изработват обтуратори, изкуствено небце и други необходими приспособления за осигуряване на пълноценно и безопасно хранене.

Препоръки:

  1. При изолирани дефекти на устна или остатъчни дефекти след оперативно затваряне е необходимо стриктно следене, дали бебето суче пълноценно и получава необходимото количество кърма. Следете общото състояние на детето, темпа на наддаване на тегло, наблюдавайте дали редовно мокри памперса.
  2. Стратегията кожа-до-кожа намира място и в този случай (подпомага детето да остане будно подобрява тонуса).
  3. Следвайте план за изцеждане на гърдите, особено през първите седмици е необходимо да бъде на всеки 3 часа, поради опасност от задръжка заради неефективно сукане.
  4. Сукането е процес по време на който кърмачето създава негативно налягане в устна кухина, като засмуква зърното. При дефкти в небцето този процес е невъзможно да се осъществи, което налага използването на специализирани шишета, биберони с обтуратори и спринцовки.
  5. Свържете се със специалист, за да получите повече информация и препоръки за конкретното състояние.

 

Дефектите на устна кухина не са абсолютна контраиндикация за кърмене. При спазване на съответните мерки, осигуряване на необходимите помощни материали (специализирани биберони с обтуратори, или изкуствено небце), кърменето е напълно възможно. В случай на инцидент свързан със задавяне с храна, е важно старателно да се промиете носа със стерилен физиологичен разтвор и да се изплакне устната кухина, след което можете да продължите храненето. Наблюдавайте детето в следващите часове, ако се появи затруднено дишане, стане по-отпуснато, сънливо и трудно контактно, то е необходима спешна консултация с лекар, поради опасността от аспирационен синдром.

 

Контраиндикации за кърмене на новороденото.

 

Абсолютна контраиндикация за кърмене е заболяването Галактоземия. Децата са с вродена невъзможност да метаболизират определени въглехидрати от кърмата. Налага се употребата на безлактозни формули. При прием на лактоза първоначално изглеждат добре, като впоследствие се появява летаргия, лошо хранене, жълтеница, чернодробни увреждания, нарушения на кръвосъсирването, сепсис (когато нивата на галактоза са прекалено високи)

.

Сред относителните контраиндикации за кърмене е Фенилкетонурия, представлява метаболитно заболяване, което се установява веднага след ражането, благодарение на налична скринингова програма. Прилага се специфична диета с ограничен прием на АК-фенилаланин. Стриктно се следят нивата на фенилаланин в кръвта.

 

Муковисцидозата е генетично заболяване, с разнообразна клинична картина, предимно от страна на стомашно-чревен тракт и бели дробове. Необходим е допълнителен прием на панкреатични ензими. Препоръчва се да се продължи естественото хранене, поради имунните свойства на кърмата и повишения риск от инфекции при тези деца.

 

При екстремна недоносеност, кърменето е невъзможно в първите месеци, но се препоръчва приема на изцедена кърма.