Може би вече сте се приспособили към кърменето и то се е превърнал в удоволствие за вас и за бебето, а също и чудесен начин за успокояване на малкото изнервено човече и откривате, че пак сте бременна.

 

Това неминуемо води до притеснения и много въпроси. Безопасно ли е да кърмя, докато съм бременна? Как това ще повлияе на нероденото бебе? Как ще се отрази на кърмачето? Мога ли да кърмя две деца едновременно?


 

Всички тези въпроси и притеснения са нормални. Обикновено при една нормална и гладкопротичаща бременност не е проблем да продължите да кърмите.

 

Безопасно ли е? По време на кърменето се освобождава хормона окситоцин, който може да предизвика контракции на матката. Но при една нормална бременност тези леки контракции не са проблем, тъй като те не причиняват болка, а още по-малко други усложнения като преждевременно раждане.

 

Окситоцинът, който се отделя по време на кърмене е в такива, количества, които не са способни да предизвикат силни маточни контракции.

 

В кърмата се отделят и някои женски хормони, които се увеличават по време на бременността. Тук също нивата на тези хормони в млякото са минимални и не представляват риск за кърмачето.

 

И въпреки че кърменето по време на бременност е безопасно има някои случаи, в които отбиването е наложително:

 

  • При високорискова бременност или риск от преждевременно раждане;
  • Ако сте бременна с близнаци;
  • Ако имате кървене или болезнени маточни контракции.

В такива случаи повечето лекари биха ви посъветвали да прекратите кърменето.

 

Готово ли е кърмачето ми за отбиване? След годинка се предполага, че детето се храни с твърда храна, а кърменето остава като удоволствие и приятен навик, който разбира се носи много ползи на детето. И нерядко децата са пристрастени към сукането и отбиването се оказва трудна работа.

Обикновено след четвърти, пети месец от бременността кърмата започва да намалява и да променя вкуса си. Това може да провокира кърмачето ви само да откаже от сукането.

 

Друг важен въпрос е Вие дали сте готова за отбиване? Процесът може да бъде стресиращ не само за кърмачето, но и за вас самата. И все пак, претеглете плюсовете и минусите, които кърменето ви носи и преценете дали да продължите, ако това е възможно, разбира се.

 

Предизвикателствата, които ще срещнете. По време на бременност може отново да се възпалят зърната ви и да изпитвате болка по време на кърмене, много често се наблюдава гадене.

 

Фокусирайте се върху нещо приятно, това може да намали неприятните усещания.
Някои жени се притесняват, че кърменето ще е причина за повече умора и по-голяма нужда от енергия. Само по себе си кърменето не е изморителен процес, дори напротив, когато имате достатъчно опит, кърменето е време за релакс и почивка.

 

Но фактът, че организмът на майката трябва да работи за изграждането на един цял организъм, а също и за образуването на кърма увеличава многократно изискванията от нутриенти и енергия. И не е изключено да чувствате умора, но това може да се преодолее като си осигурите пълноценно и разнообразно хранене.

 

Как да се храните? Ако сте решила, че ще кърмите по време на бременността, изключително важно е да се храните пълноценно, за здравето на вашето кърмаче, както и за здравето на вашето неродено дете.

 

Калорийният прием, който ви е нужен се определя от това колко е голямо кърмачето ви. Ако то се храни предимно с твърда храна, вие ще се нуждаете от около 500 допълнителни калории на ден.

 

Ако кърмачето ви е под 6 месеца, то вие ще се нуждаете от поне 650 допълни калории.
Когато майчиният организъм износва живот и кърми бебе, действа на двойни обороти. Така че увеличеният апетит е нещо нормално. Лекарят ви ще прецени дали имате нужда и от прием на хранителни добавки за бременни и кърмачки.

 

А притесненията, че когато кърмите бебето в утробата няма да получава достатъчно хранителни вещества са безпочвени. Това, от което има нужда бебето в утробата, си го набавя от вашия организъм. Ако има дефицит на някое от хранителните вещества, това ще се отрази на вашият организъм.