Дълго време се считаше, че ползата на жената от кърменето е преди всичко радостта да отгледа здрави, добре развити деца и усещането, че им е дала най-доброто начало. Наистина, били са познати и някои кратковременни предимства за жената непосредствено след раждането, но кърменето се е считали преди всичко като дар за детето. Постепенно все повече изследвания потвърждават, че преимуществата са и за двете страни. За майката също е валидно правилото, че колкото повече дава, толкова повече получава – както в близък, така и в дългосрочен план.

 

Когато поставите детето на корема си непосредствено след раждането и то започне да докосва гърдите и да суче, хормонът окситоцин се отделя от хипофизата и преминава в кръвта ви. Щом хормонът стигне до матката, тя започва да се свива като твърда топка, така че мускулните фибри, които я опасват отвсякъде, притискат кървящите кръвоносни съдове и кървенето намалява. Именно окситоцинът в тялото на майката е този, който предпазва повечето жени от кръвоизливи.


 

В дните след раждането е лесно да се забележи позитивното влияние на кърменето върху собственото тяло. Много жени усещат как матката, този удивителен орган, се свива всеки път, когато детето започне да суче. В продължение на няколко седмици тя отново приема формата на круша, разположена зад пикочния мехур, след като преди термина е достигала чак до диафрагмата.

 

Кърменето подобрява настроението и понижава стреса и тревожността. Знаете ли, че кърменето може да помогне да се почувствате по-добре и психически? Сигурно звучи странно в момента, имайки предвид разраняванията, препълнените гърди, плачещото бебе и притесненията дали имате достатъчно мляко. Опитайте се да издържите. Нови изследвания показват много ясно, че щом преминат началото, което често изисква много усилия, кърмещите майки са в по-добро настроение, споделят, че имат повече положителни преживявания и по-малко стрес в сравнение с жени, които са преминали същите трудности, но не са кърмили.

 

От едно изследване става ясно, че майки, които често променяли начина на хранене на бебето като ту са кърмели, ту са давали адаптирано мляко преценявали децата си като по-доволни и по-спокойни след хранене в пробните периоди след изключително кърмене, отколкото когато давали адаптирано мляко.

 

Редица анализи показват, че кърменето предпазва от стрес. Правени са наблюдения на ЕКГ на сърцето, на хормона на стрес и на пулса на майки, подложени на психическо натоварване, най-много реагирали жените, които хранели децата си с шише, докато тези, които кърмели приемали нещата по-спокойно, особено майките, които кърмели по-често или чиито деца били изключително кърмени.

 

Друго изключително интересно изследване показва много любопитни резултати. Направено било сравнение между 25 майки, които хранят децата си с адаптирано мляко и 25 кърмещи майки. Двете групи били подложени на два вида стресови ситуации, които същевременно измервали количеството на хормона на стреса кортизол в слюнката им. Показвали видеофилми със страдащи малки деца, което се счита за релевантен стрес, тъй като майките правят асоциации със собствените си деца и се притесняват за тях. Тук и двете групи реагирали еднакво – с увеличаване хормона на стреса.

 

Същевременно били подложени на нерелевантен стрес, например да решат математическа задача за кратко време или да говорят пред публика. В тези ситуации кърмещите майки реагирали много по-малко на стреса от останалите. Това се потвърждава от предишни изследвания, които сочат, че кърмещите майки се стремят да се концентрират върху малкия свят на детето, без да се интересуват от света наоколо.

 

Част от обяснението може би се свързва с окситоцина, който се съдържа в огромни количества не само в тялото, но и в мозъка по време на кърменето. Сам по себе си хормонът окситоцин понижава стреса и напрежението. Съвременните изследователи правят извода, че окситоцинът предизвиква доверие, спокойствие и добър сън.