Майчинството е незабравим период за всяка жена, но рано или късно се налага да се завърнем на работа и към нормалния ритъм на живот. В идеалния случай законодателството на нашата държава е предвидило 2 години отпуск по майчинство. Това е достатъчно време, за децата да бъдат захранени с обща храна и да усвоят някои основни умения. По една или друга причина, не всички майки могат да бъдат на 24 часово разположение за толкова дълъг период. При различни обстоятелства (завръщане на работа или в университет) може да се наложи по-ранно отделяне. Дори да няма конкретен ангажимент, всяка кърмеща жена може да бъде поставена в ситуация, която налага да бъде отделена от кърмачето за повече от часа от 4 часа. Също така е възможно в някакъв момент да се появят проблеми от страна на майката, които да попречат на кърменето. Всички тези обстоятелства налагат да се прибегне до изцеждане на кърма и съответно спазване на някои правила за съхранението ѝ. 

 

Ако предстои да комбинирате кърменето с работа, е добре да поговорите с работодателя си, за да е наясно със ситуацията. Препоръчва се да се започне с работа на половин работен ден и да има подходящо помещение за изцеждане на работното място, както и предвидени работни паузи. 


 

Освен това трябва да си набавите някои неща:

 • Осигурете си ефективна помпа -двустранните елктрични помпи са най-подходящи за работещи кърмачки;
 • Контейнерчета за съхранение - можете да използвате и стерилни стъклени ботилки;
 • Собствена хладилна чанта - съхранявайки кърмата там ще издържи до 8 часа с охладители. За предпочитане е, вместо в общия хладилник с обяда на колегите; 
 • Подплънки за кърмачки, за да избегнете неудобни ситуации на работното място;
 • Дезинфектант за ръце и почистващи кърпи.

Изцеждането сутрин е важно, тъй като сутрешната лактация е най-обилна. След като накърмите детето, изчакайте 1 час и изцедете гърдите отново, така ще сте максимално спокойни в първите часове от работния ден.


Непосредствено изцедена или охладена кърма винаги е за предпочитане пред замръзена.


Замръзяването е необходимо да стане възможно най-бързо след изцеждане.


Най-оптималният интервал за изцеждане, когато сте отделени от бебето, е на всеки 4 часа за около 15 минути.


Винаги, когато имате възможност, накърмете бебето, така ще избегнете изцеждане и ще запазите връзката с детето.

 

Направете си план, който да включва точните часове на изцеждане, продължителност и условия за съхранение на изцеденото мляко.


От практична гледна точка приготвяйте помпата в началото на работния ден, по този начин ще спестите време през паузите по време на работа. След употреба, частите могат да се приберат в голяма торба за съхранение и да бъдат измити в края на деня. Ако работите на половин ден, (включвайки и времето за транспорт), вероятно, ще се наложи еднократно изцеждане по време на работа. В случй, че сте с по-дълго работно време е възможно да се наложи повторно изцеждане.

 

Как правилно да съхраняваме изцедента кърма?

 • Винаги разделяйте кърмата, която ще замразявате на отделни порции от 60 до 120 мл;
 • Надписвайте всяка порция с дата и час. Когато използвате замразена кърма, вадете от количествата с по-стара дата;
 • По въпроса за срока на годност след изцеждане, съществуват различни препоръки, като повечето са зависими от това до колко стерилно е добита кърмата. Най-лесно за запомняне е правилото за съхранение на тройките:
  • 3 часа на стайна температура. На много места интервала варира между 5-8 часа. Като оптимален вариант може да се приемат 5 часа на стайна температура.
  • 3 дни в хладилник. Тук също интервалите се движат от 3 до 5 дни.
  • 3 месеца във фризер, като се взима под внимание видът на фризера. За дълбокозамразяващите уреди срокът може да бъде удължен до 6 месеца.

 

По различно стои въпросът с размразената кърма. 


Размразявайте в съд с топла вода, за около 15 минути до достигане на стайна темепература.
Тя трябва да се използва непосредствено след размразяване, като е годна до:

 • 3 часа на стайна темепратура;
 • 24 часа в хладилник;
 • Ако не се използва след тези срокове и необходимо да се изхвърли. Размразената кърма не се замразява повторно!