Случва се жени, които са родили за първи път, да попитат: „Нали не е толкова опасно, ако започна отново да пуша, когато се роди детето?“. Опитайте се при всички случаи да не се връщате към този навик. Пушенето по време на кърмене лесно може да намали количеството и качеството на майчиното мляко.

 

Една от причините, поради която пушачките трябва да полагат усилия, за да имат достатъчно мляко, може да се дължи на това, че се отделя по-малко пролактин – хормонът, отговорен за количеството мляко. Освен това, има данни, че пушачките отделят по-малко време за кърмене в едно денонощие и не могат да стимулират гърдите си достатъчно добре.


 

Но защо качеството на млякото става по-лошо при пушене? Защото голяма част от веществата, които се намират в цигарите, а те са над 4000 на брой – карбон моноксид, цианид и катран, преминават в кърмата съвсем лесно така че концентрацията в кърмата става по-висока, отколкото в кръвта на майката.

 

Едно от неблагоприятните въздействия върху бебето е, че вероятността то да получи колики е много по-голяма. Децата на пушещите майки плачат повече, по-неспокойни са и често не наддават така, както другите деца. За това много от майките, които пушат се питат дали не е по-добре да се откажат да кърмят. Но това не би трябвало да е въпросът. А по-скоро дали не трябва да се откажат от цигарите.

 

Въз основа на направени изследвания, експертите твърдят, че трябва да продължите да кърмите, дори и ако не можете да прекратите пушенето напълно, но поне трябва да го ограничете в максимална степен. Въпреки че според изследванията децата от семействата на пушачи са изложени на допълнителен риск от инфекции на дихателните пътища. Едно мащабно проучване в Осло сочи, че все пак, докато „бебетата пушачи“ са били кърмени, не са се разболявали много повече от другите деца.

 

А, ако сте намалили цигарите до минимум, но не сте ги отказали напълно, кога вредата от пушенето е най-малка за детето? Концентрацията на никотин в млякото е най-висока непосредствено след пушене. За това е по-добре първо да кърмите и едва след това да запалите една цигара, ако не можете да издържите, или дори само половинка. След това не пушете известно време преди следващия път, в който ще накърмите бебето.

 

Някои жени използват никотинови продукти. В тези случаи никотинът по същия начин преминава в кръвта и кърмата. За това такива продукти не се препоръчват на кърмачки. Но все пак това вероятно е значително по-добър вариант от пушенето, защото спестявате на детето всички останали вещества, които се поемат при вдишване на цигарения дим. А те съвсем не са малко и съвсем не са безвредни.

 

Същото се отнася и за бездимния тютюн за дъвчене. При употребата му също се излъчва никотин както в кръвта, така и в кърмата, а и други вредни вещества, но ви спестява всичко останало, което вдишвате чрез цигарите. Най-добрият вариант е да се откажете от всички никотинови продукти. Ако не успявате, следвайте съветите кога да кърмите и кога да използвате никотиновите продукти.

 

Много жени, които са успели да спрат цигарите се притесняват, защото мъжете им пушат и се чудят дали това оказва влияние върху кърмата. Отговорът, за съжаление, е положителен. Дори, ако сте пасивен пушач, никотинът и другите вещества попадат в кърмата, макар и в по-малки количества, в сравнение с тези, които поемате, когато пушите вие самата. Другите трябва да се съобразяват.

 

Кърмене и кофеин. Кафето е сред най-използваните кофеинови продукти. Много млади майки, които кърмят се питат дали ще могат да пият кафе, докато кърмят. По принцип кафето не е строго забранено по време на кърмене и особено, ако то е част от ежедневието ви. Всичко идва от количеството на изпитото кафе. Една чаша кафе сутрин или след обяд няма да навреди по никакъв начин. Кафето не бива да е твърде силно. Пийте го непосредствено след кърменето, така че до следващото хранене на бебето организмът ви да е преработил кофеина, който сте поели.