Имунната система на кърмачетата и предразположението им към развитие на астма и алергии може да се повлияе от редица фактори, които определят „вида“ на бактериите в червата им. Сред тях са гестационна възраст при раждането, кърменето и начина на раждане, се посочва в данните на ново проучване. 
 
Учените обясняват, че от резултатите се потвърждават предишни данни, според които излагането на патогени в ранна възраст оказва влияние върху риска от развитие на заболявания по-късно в живота. 
 
Те допълват, че излагането на бактерии в първите няколко месеца след раждането, всъщност помага за стимулиране на имунната система. И, ако се ограничи това излагане, тя няма да се развие в оптимална степен. 
 
Данните от други проучвания са в подкрепа на тези твърдения. Така например от резултатите на едно такова по темата от юни, 2014 г., публикувано в сп. Allergy and Clinical Immunology, става ясно, че излагането на бебетата на бактерии и алергени през първата годинка може да намали риска от алергии, хрипове и астма по-късно в живота. 
 
По време на последното проучване по темата изследователите насочват своя фокус към определянето на факторите, които в най-голяма степен са отговорни за съставянето на чревния микробиом при новородените. Целта е и да се определи дали тези „съставки“ влияят на риска от развитие на алергии или астма
 
По-конкретно, се оценява дали те оказват влияние върху развитието на Т-клетките, които регулират имунната система
NEWS_MORE_BOX
 
 
Изследователите анализират проби от изпражнения на бебета на възраст от един до шест месеца. При анализа се взимат под внимание и фактори като начин на раждане, гестационна възраст при раждането, излагане на тютюнев дим, на домашни любимци и др. 
 
Установява се, че бебетата, които са кърмени до шестия месец, имат специфичен състав на чревния микробиом. Изследователите смятат, че той влияе на развитието на имунната система. В допълнение, бебетата, които са кърмени през първия месец, имат по-малък риск от развитие на алергии към домашни любимци. 
 
Данните от проучването са представени на годишната среща на Американската академия по алергии, астма и имунология в Хюстън, САЩ.