Докато кърмите детето си, то ежедневно получава една малка ваксина. Отдавна лекарите знаят, че кърмените деца боледуват по-рядко от тези, хранени с адаптирано мляко. Някои предполагаха, че това се дължи на по-лошата хигиена при използването на шише и биберон.

 

Но изследванията днес ясно показват, че майчиното мляко помага активно на кърмачетата да се предпазват от болестите по редица различни начини.


 

Антитела. Докато бебето е в корема на майката получава не само храна, но и антитела. Те имат ограничен живот, освен това не всички видове антитела са преминали от майката в тялото на бебето.

 

Това, от което бебето има най-голяма нужда непосредствено след раждането са антитела, наречени имуноглобулин A – Ig A. От тях то е получило малко количество в утробата. Площта на лигивиците в човешкото тяло е огромна – около 400 квадратни метра.

 

При едно новородено площта е по-малка от тази на възрастен човек. Но все пак тя има огромна повърхност, цялата отворена за инфекции. За това е толкова целесъобразно майчиното мляко да съдържа големи количества специфични за човека имуноглобулини – IgA още от първата капка мляко. IgA се залепя за лигавиците и ги предпазва от инфекции.

 

Ig A е като опаковка, която предпазва от плуващите бактерии и вируси. Така че това е най-доброто за кърмачето.

 

Антителата могат да бъдат жизненоважни, особено в началото, защото детето се ражда със слаба имунна система. Постепенно то започва да произвежда собствени антитела, най-рано след шест до дванадесет седмици. Защитата, която е получило чрез плацентата, отслабва постепенно. За това голямото количество антитела в кърмата е толкова важно.

 

Едно кърмаче получава дневно повече имуноглобулин, т.е. антитела, отколкото се съдържа в т.нар. „ваксина при пътуване в тропическите страни“, която трябва да предпази възрастния човек от болести за три седмици.

 

Майчиното мляко помага на детето, докато то постепенно си изгради своя собствена имунна система, преди тя да бъде напълно развита след няколко години. Доказано е, че децата, които продължават са бъдат кърмени и след започването на детската ясла, се разболяват по-малко от останалите.

 

Най-добро е млякото от собствената майка. Най-добрият вариант е детето да бъде кърмено от собствената си майка. Майчиното мляко съдържа IgA. Но Ig A на една определена жена е специално предназначен да противодейства срещу вредни микроорганизми именно в средата на собственото ѝ семейство.

 

Всъщност, човешкия организъм е толкова добре устроен, че майката чрез млякото си предава на бебето антитела срещу много от болестите, на които нейната собствена имунна система е била изложена през целия й живот. Това важи за чревни инфекции, които е имала, естествено също за инфекции на дихателните пътища и т.н.

 

Ако майката някога е прекарала инфекция, нейната имунна система е изработила специфични антитела, които при следваща среща с бактериите ще ги преборят по-бързо.

 

Тези клетки с имунна памет се заселват в млечните жлези и произвеждат в големи количества IgA за кърмачето, което толкова силно се нуждае от тях. Ако бебето развие инфекция, която майката вече е прекарала, то ще реагира леко на нея и ще оздравее бързо.

 

Това е една от причините, поради която кърмените деца много по-рядко боледуват. Кравето мляко също съдържа Ig A, но само една десета част в сравнение с концентрацията му в кърмата.

 

Спорно е каква е ползата от кравешкия имуноглобулин, все пак той е предназначен за теленцето. Това е една от причините, поради която е изключително неподходящо заместването на кърмата или адаптираното мляко с краве мляко както се е практикувало преди време.