Имуноглобулин Ig A е изключително важен за осигуряване на имунната защита на бебето. Той се съдържа в много по-голяма степен в млякото на майката, отколкото в кръвта й, от която бебето се е хранило, докато е живяло в стерилната среда на утробата.

 

Разликата в съдържанието на Ig A в кръвта и кърмата е между 10 и 100 пъти. В коластрата се съдържат още по-големи количества имуноглобулин.


 

В страните с по-слабо здравеопазване това често е въпрос на живот и смърт. Поради тази причина се счита, че годишно милион и половина деца могат да бъдат спасени, ако са на изключително кърмене през първите шест месеца от живота си и ако кърменето продължава до втората им година.

 

Една от честите причини, поради която бебетата в развиващите се страни умират, е диария. В развитите страни също може да има опасност за живота на бебето, но случаите са по-малко, а усложненията при кърмените бебета са още по-малко.

 

Имаше един бабин съвет – да се капнат няколко капки кърма в запушения нос или в залепените, възпалени очи на кърмачето. Много жени го правят и днес и смятат, че това помага. Възможно е да има нещо вярно в това.

 

И двете места са покрити с лигавица, която би могла да се възползва от IgA в майчиното мляко. Всеки път, когато бебето суче, горните му дихателни пътища се „обсипват“ с антитела. Свързващата тръбичка между гълтача и средното ухо също се облагодетелства от тях.

 

Благодарение на това в периода на изключително кърмене бебетата всъщност никога не получават ушни инфекции. При тези деца те са рядкост и в по-късна възраст.

 

В майчиното мляко има много други антитела, но като най-значим може би се определя IgA и най-често се дава за пример. Той директно атакува опасните нападатели, без да чака. Организмът на малкото бебе се освобождава от нуждата да се бори с високата температура, болести и да се мъчи да произвежда собствени, при това не много ефективни антитела.

 

Тъй като IgA от кърмата атакува само вредните бактерии, това означава, че полезните, които са необходими на организма, остават невредими и оказват своето благотворно действие. Именно това е един от проблемите с антибиотиците – те унищожават и добрите бактерии, от които имаме нужда.

 

Белите кръвни клетки в кърмата – толкова важни за бебето. Кърмата понякога се нарича „бялата кръв“. Причината за това е, че тя съдържа толкова много бели кръвни клетки (левкоцити)

 

Кърмачетата ежедневно получават милиони от тях чрез майчиното мляко. Колкото по-малко е детето и колкото повече е изложено на рискове, толкова повече левкоцити има в кърмата.

 

Белите кръвни клетки се хранят с вредни микроорганизми и дават сигнали на други клетки да задвижат защитния си механизъм.

 

Най-големите бели кръвни клетки – макрофагите, не само поглъщат болестотворните бактерии, но и освобождават вещества, които да унищожи клетъчните им стени. Лимфоцитите (вид бели кръвни клетки) се превръщат във фабрика за антитела, т.нар. клетки с имунна памет, готови да реагират, когато ги заплашва инфекция.

 

Други воини на помощ срещу инфекциите. Изобилието от други полезни молекули в млякото допринасят за защитата на кърмачето от инфекции.

 

Лактоферин. „Лакто“ означава мляко, а „ферин“ – желязо. Това е протеин, който не само придвижва желязото, но и помага на храносмилателната система на детето да расте и узрее бързо.

 

Той подпомага и развитието на имунната система. Лактоферинът действа негативно върху бактерии, вируси и гъби, така че другите клетки могат да се справят с тях по-лесно.

 

Млечна захар. Тя стимулира растежа на полезната бактерия Lactobacillus bifidus, която се заселва в храносмилателния тракт и възпрепятства размножаването на неблагоприятните чревни бактерии.

 

Варицелата е вирусно заболяване, често срещано при бебета и деца. Тя рядко се среща при кърмачета. И тук кърмените бебета са защитени. Дори и майката да не е преболедувала и не е образувала антитела, то в майчиното мляко има мастни киселини, които успяват да нарушат целостта на мембраната на варицелния вирус и по този начин го обезвреждат.