Защо плаче бебето? Защото това е единственият начин, по който то може да каже на околните: „Аз съм тук. Имам нужда от вас!“ Плачът е сигнал за родителите, че детето е гладно, изморено или иска да бъде гушкано. Гладът е основна причина за плача на бебето, така и се тълкува той. Та нали кърменето започва на пъlни обороти именно когато бебето отново и отново сигнализира: „Искам храна!“ и майката отговаря като го поставя на гърдата си. Това е важно и правилно. Но в много случаи плачът не означава, че детето е гладно. За какво сигнализира той тогава?

 

Някои бебета плачат, защото поемат твърде голямо количество кърма на едно хранене. При някои майки количеството на кърмата е повече от необходимото за бебето и в повечето случаи бебето се поставя и на двете гърди при всяко хранене. Ако бебето е лакомо то може да поема повече мляко и това да е причина за нервност и плач. В такива случаи е добре да знаете горе-долу какво количество кърма имате и, ако е необходимо да предлагате само една гърда на всяко хранене.


 

За сметка на това мъничето може да стои на гърдата колкото иска. Относно това как може да разбере колко мляко имате, най-ефективният начин е контролното кърмене. Претегляте бебето на везна преди и след кърменето. Не е необходимо да купувате везна, можете да вземете под наем, за няколко измервания.

 

При някои бебета стомахчетата са с малка вместимост, но имат голяма потребност за сукане. Когато се предлагат и двете гърди на едно хранене, стомахчето му се напълва, преди да бъде удовлетворена потребността му да суче. В стомаха му няма достатъчно място за млякото от двете гърди наведнъж. Той се препълва от богатото на захари начално мляко.

 

Дори бебето да суче на привидно празна гърда, това не означава, че то само се успокоява. Крайното мляко обикновено е изключително богато на мазнини, то е засищащо и много полезно. Докато бебето спокойно суче от меката гърда, малки мастни перли се отделят в млякото – образува се сметана. Бебето поема още съвсем малко количество, но много калории. Това му дава усещане за ситост, без коремчето да се препълва.

 

Има и бебета, чиито стомахчета са с голяма вместимост и стават раздразнителни и нетърпеливи, когато млякото слиза бавно от едната гърда. Едва след като сучат и от двете гърди стомахчетата им се напълват и тогава лежат и се наслаждават на „сметаната“ от втората гърдата, преди да заспят сити и доволни.

 

Ако детето плаче много скоро след нахранване трябва да се опитате да разберете Вашето бебе от кой тип е. Кърмата се саморегулира спрямо нуждите на бебето, но това не означава просто да кърмите бебето, когато пожелае, трябва да разберете сигналите за това, че иска да смени гърдата или просто да направи малка пауза. Обикновено бебетата с по-малко стомахчета имат нужда да се хранят на по-кратки интервали.

 

Възможно ли е болките в стомахчето да са предизвикани от диетата на майката? Да, наистина някои храни, с кои то майката се храни могат да причинят дискомфорт при бебето, но тези случаи са много редки. Наистина по време на кърмене трябва да се консумират в по-ограничени количества газообразуващи храни, шоколад и други кофеинови продукти. Но това не означава те напълно да се изхвърлят от менюто.

 

Много хора са чували, че трябва да се избягват зеле, грозде и лук в периода на кърмене. Това са храни, които могат да предизвикат безпокойство у някои бебета, но е невъзможно да се каже предварително кои деца на какво ще реагират. Изпробвайте предпазливо всяка от споменатите храни. Избягвайте след това консумацията на тези от тях, при които забелязвате, че не се отразяват благоприятно на детето. Вкусът на лука преминава в млякото и повечето кърмачета го харесват. Така детето се запознава с различни аромати и вкусове. А в някои източници се твърди, че лукът увеличава производството на кърма.