Да даваме или да не даваме биберон залъгалка на кърмачето? Една много противоречива тема, по която има много разнопосочни мнения. Според някои родители и специалисти няма нищо лошо в това бебето да използва биберон, когато е неспокойно. Те твърдят, че когато нямат биберон настъпва момент, когато си откриват пръста и започват да смучат него, а отучването от този вреден навик е многократно по-трудно от отучването от залъгалката.

 

На другия полюс са мненията, че кърмачето, поне в първите 3 до 6 месеца не бива да използва биберон. В първите седмици е възможно бебето буквално да е залепено за майката и всяко махане от гърдата е съпроводено с плач. В тези моменти майките се изкушават да дават биберон на новороденото си бебе. Това е погрешно според някои автори. В първите седмици след раждането лактацията трябва да се урегулира като това става чрез сигналите, които гърдите получават от бебето.


 

Щом бебето плаче, го слагаме на гърда, то суче и "казва" на гърдите, че има нужда от още кърма. Ако успокояваме бебето с биберон, сигналите, които то изпраща на гърдите няма да стигнат до тях и лактацията ще намалее. Това се наблюдава и в следващите месеци, когато обикновено бебето има нужда от повече мляко и това се постига с повече стимулация – сукане. Залъгалката отнема от времето за сукане, което е изключително важно за лактацията.

 

Именно по тази причина много консултанти по кърмене ще дадат съвет да оставите биберона, поне в първите месеци. Наистина кърменето в първите седмици може да бъде изключително изтощително, струва ви се сякаш сте скачени съдове с вашето новородено. Но не забравяйте това ще отмине много бързо и после с умиление ще си спомняте тези незабравими моменти на близост с вашето малко бебе. Само сега то е толкова малко и има толкова голяма нужда от вас.

 

Биберонът може да ви отмени през нощта и да ви даде малко повече спокойствие, но на каква цена? Има много случаи, в които бебета около 3 месеца, когато се наблюдава скок в растежа да спират да наддават без видима причина. А причината се оказва биберонът залъгалка. Именно поради това той трябва да се използва разумно. Колкото по-дълго е времето на кърмене в едно денонощие и колкото повече мляко се отделя, толкова повече кърма ще се произвежда. Смукането на биберон краде от времето за стимулиране на гърдата, а то е толкова важно в първите месеци от живота на бебето.

 

Объркване на зърното. Това е явление, което се наблюдава при бебета, на които им е давано да се хранят от шише. Изследванията сочат, че новородени, на които е бил даван биберон, независимо дали е залъгалка или за хранене може да имат проблеми с правилното поемане на гърдата, дори и в началото да е засукало успешно. Това се дължи на разлика в положението на езика  при хранене с биберон и при сукане от гърда.

 

Хамбургер, а не спагети. Новороденото, което суче добре, често изглежда така сякаш се опитва да захапе двоен чийзбургер с широко отворена уста. Това е необходимо, за да може зърното да се опре чак в горния край на небцето и така да се отключи сукателният рефлекс. Устата на бебе, което суче от биберон на шише, изглежда по-скоро като че ли се опитва да засмуче спагети. Твърдият биберон, все пак, веднага опира в небцето.

 

Тази разлика в положението на устата вероятно е причината за по-големия риск от неправилно разположение на зъбите и необходимостта от регулирането им при деца, ползвали дълго време биберон залъгалка. Много новородени успяват да се правят и да използват еднакво добре и двете техники – за биберон и за гърда.

 

Но има и такива, които много се объркват и техниката за биберон, бидейки по-лесна, остава предпочитана. Въпросът е, че човек не знае предварително кое дете ще има трудност със засукването, след като са засмукали биберон залъгалка или са се хранили с шише. Категорично е доказано, че дори само едно-единствено шише, дадено в родилния дом може много да обърка бебето.