Решението за това дали да кърмите бебето или да го храните с адаптирано мляко е едно от най-важните, което родителите трябва да вземат. Всички световни и национални здравни организации са единодушни – кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето.

 

Препоръките са в първите 6 месеца от живота на бебето то да бъде изцяло кърмено. След това до навършване на еднагодишна възраст естественото хранене трябва да продължи, успоредно със захранването. Въпреки това, не във всички случаи е възможно това да се случи. Още повече съществуват някои медицински ситуации, които не позволяват кърменето. В тези случаи адаптираното мляко е добра алтернатива, тъй като то осигурява необходимите за растежа и развитието хранителни вещества.


 

Къде е истината и какви са разликите между двата начина на хранене?

Кърменето е приятно преживяване, както за майката, така и за бебето. То осигурява изграждането на специална и силна връзка между двамата. Другите предимства са:

  • Кърменето осигурява защита срещу инфекции. Доказано е, че естествено хранените бебета по-рядко боледуват и при тях по-рядко се налага болнично лечение. Това е така, тъй като кърмата осигурява на детето готови антитела, които директно се включват в имунната защита и предпазват организма от инфекциозни причинители. Естествено хранените деца по-рядко боледуват от остър отит, диария, респираторни инфекции, менингит. Освен това кърмата предпазва бебето от развитие на някои други заболявания, като астма, алергии, диабет, затлъстяване, както и от синдрома на внезапната детска смърт.
  • Кърмата се усвоява по-лесно. Не случайно е наричана „перфектната храна” за все още незрялата храносмилателна система на бебето. Основните й съставки – лактоза, протеини, мазнини се обработват по-лесно. Поради тази причина кърмените деца страдат по-рядко от запек и диария. Освен това майчиното мляко съдържа много витамини и минерали, от които се нуждае новороденото, с изключение на витамин D. Той трябва да се внася отвън, обикновено под формата на капки поне до навършване на 1 година на детето.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Кърмата е безплатна. За разлика от това адаптираното мляко само по себе си може много да натовари семейния бюджет. Освен това при храненето с него трябва да се осигурят достатъчен брой шишета, биберони, стерилизатор и т.н. Като се вземе предвид и че кърмените бебета по-рядко боледуват и съответно по-рядко се налага посещение на медицински специалист, купуване на лекарства, престой в болница.
  • Кърмата осигурява на бебето различни вкусови възприятия. Кърмещите майки се нуждаят от около 500 калории повече на ден. Тяхната храна трябва да бъде добре балансирана и разнообразна. Кърмата променя вкуса си, в зависимост от това какво е консумирала майката, което позволява на детето да се „сблъска” с различни вкусове. Така в бъдеще захранването му е по-лесно, тъй като тези вкусове вече са му познати.
  • Удобство. При кърменето не се налага „в последния момент” да ходите до аптеката или до магазина за още адаптирано мляко, нито да миете бутилки и да ги стерилизирате през нощта. Освен това кърмата е стерилна, т.е. тя не съдържа патогенни микроорганизми.
  • По-умни бебета. Има някои проучвания, според които кърмените бебета в бъдеще имат по-високо IQ в сравнение с бебетата, хранени с адаптирано мляко.
  • Пряк контакт. Допирът кожа до кожа е много емоционален за майката и бебето и осигурява изграждане на здрава връзка между двамата.
  • Предимства и за майката. Кърменето създава у майката чувство за сигурност и увереност, че може да се справи с отглеждането на детето. Освен това посредством него се изгарят калории, като така то подпомага по-бързото възвръщане на формата след раждането. Кърменето понижава и риска от развитие на рак на гърдата, матката и яйчниците, хипертония, диабет, атеросклероза.