В периода след раждането на бебето се наблюдават редица прояви, които са израз на адаптация към извънутробните условия на живот. Състоянието на кожата на новороденото и промените, които настъпват с нея, са от значение и родителите трябва да обръщат необходимото внимание.
 

1. Верникс казеоза

Верникс казеоза е субстанцията, покриваща кожата на новороденото дете. На цвят е бяла или жълтеникава, но може и да е зеленикаво оцветена в резултат на фетално страдание. Образуването й започва от 5 лунарен месец. Предполага се, че е продукт от метаболизма на повърхностния кожен слой или секреторен продукт на амниона. Верникс казеоза съдържа епителни клетки и мазнини. Функцията й е да предпазва кожата на плода в майчината утроба.
 
След раждането на доносено бебе най-често се наблюдава по гърба и в аксиларните и ингвинални гънки. Недоносените деца са изцяло покрити от субстанцията, а при преносените – почти липсва. Задължително след раждането при първия тоалет на бебето верниксът се отстранява, защото, оставен върху кожата, предизвиква мацерации.
 

2. Физиологично зачервяване на кожата

Наблюдава се в първите два-три дни след раждането, след което преминава в дребно трицевидно излющване. Появата му се дължи на разширяване на повърхностните кожни съдове поради дразнене от сухия въздух в пелените. Лечение не е необходимо. Препоръчително е достатъчно омазняване на кожата с подходящи продукти.

 


3. Токсично зачервяване на кожата

Изявата на обрива е около второ-трето денонощие с макуло-папулозен обрив (петнист и надигнат) по лицето, крайниците и тялото на детето. Обривната единица проминира леко над кожата и е представена от блед център и периферно зачервяване. Често в центъра се образува везикула (мехурче с течност), която може да се инфектира.
NEWS_MORE_BOX
 
Токсичното зачервяване на кожата при новороденото е алергична реакция в резултат на прием на кърма. В началото на лактацията от млечните жлези се отделя коластра, която е с високо белтъчно съдържание. Именно, това е причината за появата на обрива, който изчезва след третия ден – когато коластрата преминава в зряло мляко с по-ниско белтъчно съдържание.
 
Лечение в повечето случаи не се налага. Ако обривът е много обширен, се използват противоалергични медикаменти.
 

4. Акне при новороденото

Обривът е съставен от комедони – отворени и затворени, локализирани най-вече по челото, носа и бузите. Причина за неонаталното акне е свръхстимулацията на мастните жлези от андрогените на майката.
 
Родителите трябва да бъдат спокойни, тъй като акнето преминава в рамките на няколко месеца без да останат следи. При по-тежки форми се назначава локално лечение, чийто ефект е много добър.
 

5. Милия кристалина

Милия са малки, бели и леко надигнати възелчета (мехурчета) с размер 1-2 мм. Срещат се при голяма част от новородените и са разположени предимно по носа, бузите и брадичката. Понякога се срещат по трункуса, крайниците и в гениталната област. Образуването им се дължи на хиперсекреция на мастните и потни жлези.
 
Лезиите преминават спонтанно в рамките на месец, въпреки че е възможно да персистират до третия месец.
 

6. Портвайн петна

Срещат се рядко сред новородените. Лезията е плоска, тъмночервена до лилава на цвят и е видима при раждането. С времето цветът може да стане по-тъмен и върху кожния участък да се образуват варикозни разширения на съдовете.
 
Лечението е лазерна терапия по козметични съображения. Препоръчително е да се проведе до едногодишна възраст.
 

7. Nevus simplex

Срещат се в 30 % от новородените. Кожните промени са плоски и червено оцветени, което се дължи на теленагиектазията (разширяването) на кръвоносни съдове в дермата. Характерно за тях е избледняването при натиск. Не е необходимо лечение поради обратното им развитие в рамките на 1 до 2 години.
 

8. Арлекинов феномен

Наблюдава се при странична позиция на бебето – настъпва зачервяване на ниско разположента част и избледняване на срещуположната страна на тялото. Това трае от 30 секунди до 20 минути и се дължи на незрялост на регулаторните механизми за дилатация на периферните съдове.