Кожата на новороденото е много деликатна и нежна и поради тази причина е предразположена към развитие на различни обривни единици. Повечето от тях са безобидни и не се налага предприемане на специфично лечение, те преминават от само себе си.

 

  • Бебешко акне. По своята характеристика наподобява младежкото – макулопапулозни обривни единици, засягащи лицето на бебето. Обикновено учените го свързват с въздействието на майчините хормони по време на вътреутробното развитие. Въпреки това точната причина все още не е напълно изяснена, като някои специалисти приемат, че се касае за инфекция, причинена от определен вид дрожди. Така или иначе специфично лечение не се налага, тъй като състоянието се „израства” в рамките на няколко седмици, рядко се задържа в продължение на месеци.
  • Еритема токсикум неонаторум. Това е много често състояние при новороденото, което не довежда до усложнения. То се проявява в първите 2 дена от живота на детето. Около половината от доносените новородени развиват обрива, като при недоносените той се проявява по-рядко. По своята характеристика обривът е макулозен (пробладава зачервяването), като могат да се наблюдават и папули (леко надигнати над кожата) и пустули. Най-често засягат торса, но могат да се разпространят и по останалите части на тялото. По-рядко обривните единици могат да формират плаки. Причината за възникването на обрива са неясни, като се предполага, че се касае за алергична реакция поради наличието на еозинофилни клетки в лезиите.
  • Милиуми. Те представляват бели, леко надигнати възелчета, които се появяват най-често по носа на бебето. Дължат се на хормонален дисбаланс, който довежда до увеличена продукция на мастните жлези. В рамките на няколко дни до седмици мастните жлези нарастват, а каналчетата им се отварят. Тогава милиумите изчезват.

 


NEWS_MORE_BOX

 

  • Щъркелови петна. Те представляват червеникави петна, ненадигнати над кожата. Разполагат се в областта на врата. В някои случаи могат да се наблюдават и по лицето – между очите. В този случай се наричат „ангелска целувка”. Те представляват мрежа от капиляри. Обяснението им според повечето учени е отново във влиянието на майчините хормони. В рамките на няколко седмици до месеци постепенно избледняват. В някои случаи обаче петната остават за цял живот.
  • Монголски петна. Много често се срещат при по-тъмна кожа. Представляват плоски, сиво-синкави на цвят, понякога приличат на синини от натъртване. Големината им е различна, а най-често се наблюдават в областта на гърба и по краката. Причината за появата им е, че меланоцитите (клетките, които образуват кожния пигмент меланин) остават в по-дълбокия слой на кожата по време на ембрионалното развитие. Монголските петна са безобидни, постепенно в училищна възраст избледняват, но никога не изчезват напълно.
  • Суха, лющеща се кожа. Наблюдава се при почти всички новородени, но най-често се открива при бебета, които са преносени. Причината е, че кожата на бебето е много нежна и лесно се изсушава, което води до лющенето й.
  • Жълтеница. Жълтеникавото оцветяване на кожата при новороденото се дължи на високото ниво на билирубин в кръвта. Причината е, че новороденото има по-голямо количество еритроцити, които се разрушават в първите дни от живота. Отделеният в резултат от това билирубин се преработва в черния дроб и се извежда от тялото. В първите няколко дни от живота на бебето черният дроб все още не функционира съвършено, в резултат от което нивото на билирубин в кръвта е завишено. В повечето случаи това не довежда до проблеми, тъй като нивото на билирубина постепенно се нормализира в рамките на следващите две седмици. В други случаи обаче са необходими определени мерки, чрез които да се подпомогне организма в преработката на билирубина.