Коремното време е изключително важно за цялостното физическо и нервно-психическо развитие на бебето. Още скоро след раждането, когато е в будно състояние, детето трябва да се поставя по корем. Целта е укрепване на мускулатурата на врата и гърба.

 

Тези мускулни групи имат основно значение за контрола на главата, стабилния седеж, изправения стоеж, пълзенето, обръщането, прохождането. Така, че още от раждането, тренирайки бебето и оставяйки го по корем, Вие поставяте основите на цялото по-нататъшно развитие на детето. 


 

Освен това по този начин стимулирате сетивата на детето. Бебетата обичат да изследват и изучават света около тях. Поставени по корем пред тях се разкрива една нова гледка – виждат обектите в „правилната“ посока, а не от позицията на „легнали по гръб“. Това означава, че се стимулира и развитието на зрението на кърмачето.


Друга полза на коремното време е превенцията на позиционната плагиоцефалия. Това е т.нар. синдром на сплесканата глава. Състоянието възниква при непрекъснато повтарящ се, еднакъв натиск върху определена част от главата на детето. Причината за развитието е, че в първите няколко месеца детето заема една и съща поза по време на сън, с глава завъртяна наляво или надясно.

 

Монотонният натиск създава предпоставка за изкривяване и деформация на черепните кости. Състоянието не е притеснително, тъй като е по-скоро козметичен дефект. Един от наичините за справяне с проблема е увеличаване на времето на детето, прекарано по корем.  


Кога е подходящото време за постаяне по корем?


Бебето трябва да спи по гръб – това е единствената препоръчвана позиция за сън, като се счита, че е най-безопасна за него. Когато бебето е будно обаче, то трябва да се поставя по корем. Това не трябва да се случва, когато детето е гладно, защото става много неспокойно и по-скоро ще се раздразни още повече и коремното време няма да има своя желан ефект.

 

Непосредствено след нахранване също не е подходящото време, тъй като натискът върху корема може да предизвика или да засили гастроезофагеалния рефлукс. Така че, най-добре е бебето да се поставя по корем поне 1 час след наранване. 


Как да поставяме бебето по корем?


Вариантите са няколко:

  • Върху корема или гърдите на майката/таткото. Близостта с детето е полезна и за двете страни – така се изгражда стабилна и здрава връзка, като се стимулира и емоционалното развитие на бебето. Освен това повдигайки главата си, детето вижда познато лице.
  • Върху твърда повърхност, на подходяща постелка. Твърдата повърхност улесява бебето в усвояване на умението за контрол на главата. Задължително пред него поставете различни предмети, огледало, играчки, които да привличат вниманието му. Детето трябва да разбере, че коремното време е време за игра и забавления. 
  • Под гърдите и рамената подложка. Може да пробвате да поставите под гърдичките на бебето подложка от плат (например чаршаф, навит на ролка), така ще повдигнете горната част на тялото и ще провокирате детето да положи усилие, за да си повдигне главата. 

Постепенно с повишаване на мускулната сила на детето, увеличавайте коремното време, особено ако то се забавлява и е спокойно.

 

На около 3 месечна възраст то трябва вече добре да задържа глава. Постепенно започва да изправя горната част на тялото си. В началото ръцете могат да са назад, а впоследствие започва да се опира на тях.

 

След още няколко седмици детето ще започне да се обръща, най-често първо от гръб по корем, а впоследствие и обратно. На 6-месечна възраст то трябва да се поставя седнало, първоначално с подкрепа на гръбчето, а впоследствие и без подкрепа. 


За да се случи всичко това навреме е особено важно детето да се тренира, а начинът, по който това се случва, е чрез позиция по корем.