Първият контакт между кожата на майката и кожата на бебето спомага за прехода и адаптацията на новороденото към живота извън утробата. Здравото новородено, поставено на гърдите на майката разполага с много силни инстинкти, които се задействат и то започва активно да търси майчиното зърно и засуква. Контактът кожа до кожа спомага за прехода към новата среда на живот и начин на хранене.

Какво представлява „кожа до кожа“?

Обичайно под техниката „кожа до кожа“ се разбира конкретно практиката при която новороденото се подсушава и се поставя върху голите гърди на майката и се завиват само с одеало. На новороденото се дава време, за да достигне зърното и се оставя в прегръдката на майката поне за около час след първото хранене.Директният контакт на голо между майката и бебето има своето място винаги, когато бебето е много неспокойно, а освен това, така се стимулира лактацията.

Какво представлява „кенгуру грижата“?

Тази практика намира все по-голяма популярност и приложение в интензивните неонатологични отделения.  Тя е особено важна за новородените, за които се налага продължителен престой с интензивно лечение и поредица от болезнени процедури.


При кенгуру грижата се дава възможност за контакт „кожа до кожа“ между бебето и родителите (могат да се включат и майката и бащата), при деца, които са в стабилно състояние. На някои места се осигуряват индивидуални помещения, в други случаи това може да се случи до леглото или кувьоза на бебето.


Тази практика спомага за изграждане на връзка между бебето и родителите и стимулира физическото и нервно-психическото развитие на бебето. Значително редуцира нивото на стрест и при двете страни.

Защо контактът „кожа до кожа“ е толкова важен?

Откриват се все повече доказателства, че тази практика има положителен ефект и за двете страни:

 1. Успокоява и релаксира едновременно и майката и бебето. Спомага за справяне със стреса след раждането и преодоляването на следродилната депресия при майката.
 2. Регулира сърдечната и дихателната честота на новороденото, като спомага за по – бързата адаптация на сърдечно – съдова система.
 3. Стимулира естественото хранене и интереса към кърменето.
 4. Регулира се телесната температура на бебето.
 5. Осигурява се естествена колонизация на бебешката кожа с нормална микрофлора, което има отношение към изграждането на имунитета.
 6. Стимулира отделянето на окситоцин, хормона който регулира лактацията и първичния майчински инстинкт.

Кенгуру грижата има доказни ползи, по отношение възстановяването и стабилизирането на новороденото по време на престоя в интензивен сектор:

 1. Повишава се кислородната сатурация;
 2. Намалява се нивото на стресовите хормони(кортизол), което е свързано от една страна с рязкото отделяне от майката а от друга с болезнените процедури, които понякога се налагат;
 3. Стимулира желанието за хранене(при голяма част от децата за които се налага интензивно лечение, често има значителни проблеми с храненето, родени с ниско тегло, рефлукс и др.);
 4. Спомага растежа;
 5. Доказано е, че се намалява продължителността на болничния престой;
 6. Увеличава количеството на образуваната кърма;

Следва продължение...

 

Библиография:

1. UNICEF Baby Firendly Initiative

https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/baby-friendly-resources/implementing-standards-resources/skin-to-skin-contact/;

2. Uninterrupted Skin-to-Skin Contact Immediately After Birth
Raylene Phillips MD, IBCLC, FAAP