Практиката в повечето болници в България е веднага след раждането бебето да се поеме от медицинския персонал, за да бъде измерено, почистено и облечено. В последните години учени потвърдиха, че начинът, по който посрещаме здраво новородено в първите часове след раждането, може да определи неговите усещания за живота извън майчината утроба като труден или лесен, сигурен или не, болезнен или успокояващ, плашещ или спокоен.

 

Какво означава „Необезпокояван първи час“? Най-новите проучвания твърдят, че най-доброто за бебето и майката, ако състоянието им го позволява, е да прекарат първия час след раждането заедно. На бебето се поставя еднократна пеленка и голичко се слага върху голата гръд на майката. Така майката и бебето се завиват с топла завивка и стоят 60 до 90 минути. По този начин се забавя производството на хормона адреналин в майчиния организъм, така че да не пречи на образуването на окситоцин и пролактин, така необходими за кърменето.


 

Ето и предимствата на това бебето и майката да бъдат заедно веднага след раждането:


1. Лактацията стартира най-добре, ако бебето бъде поставено на гърда веднага след раждането. Има данни, че толкова ранно засукване намалява риска от следродилни кръвоизливи, известно е, че кърменето подпомага свиването на матката. Колкото по-рано стартираме, толкова по-добре. Доказано е, че бебетата, поставени „кожа до кожа“ върху гърдите на майката веднага след раждането да търсят зърното, засукват много по-добре и по-ефективно, а кърменето продължава по-дълго време.

 

2. Регулаторните процеси са по-стабилни. Бебетата, които са оставени върху голата гръд на майка си веднага след раждането имат много по-добра терморегулация, а също се стабилизира дишането им. При тях се намалява многократно риска от хипогликемия (ниска кръвна захар). Новородените произвеждат глюкоза от запасите, които са натрупали преди раждането, те са достатъчни, докато започнат ефективно да сучат, а ефективно засукване се случва най-бързо веднага след раждането.

 

3. Времето на контакт „кожа до кожа“ прави майката и бебето по-спокойни. Майката се чувства и по-уверена в това да обгрижва бебето си, което е изключително важно за една млада майка. Държейки бебето си „кожа до кожа“ в организма на майката започва активно да се синтезира хормонът окситоцин. Той подпомага не само кърменето и свиването на матката, но и емоционалното състояние на майката, засилва майчинското чувство и помага за изграждането на здрава връзка между майката и нейната рожба.