Лято е сезонът на изобилието. Бебетата, които са на възраст за захранване имат възможността да се хранят с прясно приготвени пюрета от сочни плодове и зеленчуци. За жалост това изобилие трае само два, три месеца. Добрата новина е, че има начини, по които да запазим плодове и зеленчуци от градината за по-дълго време.

 

Въпреки че в момента не е сезонът на спанака, някоя баба може да си е засадила и да чака късна реколта. Спанакът е един от първите зеленчуци, който се въвежда. Той е източник на желязо и омега-3 мазнини. Заслужава си да запазите градински спанак за дните, в които няма пресен. Започнете като измиете добре листо по листо. Бланширайте във вряща вода за около 2-3 мин. (във водата може да се добави щипка сол).


 

NEWS_MORE_BOX

 

Отцедете листата много хубаво и оставете да се охлади. Съберете в пликове в удобно за вас количество. Можете да използвате пликове за кърма или други торбички, които са подходящи за съхранение при ниска температура. Разбира се спанак можете да сварите, пасирате и затворите в бурканчета.

 

Тиквички, моркови, пащърнак. Измийте и почистете добре. Обелете зеленчуците (ако тиквичката е крехка можете да не я белите). Бланширайте във вряща вода за 2-3 мин. след това шокирайте в ледена вода за 1мин. Приберете ги в пликове във фризера.

 

Месо. Ако успеете да си намерите домашно месо (заешко, пуешко, пилешко, телешко и т.н.), не се колебайте и започвайте работа. Сварете месото, докато омекне и започва да се отделя от костите. Пасирайте до желаната консистенция заедно с част от бульона. По желание можете да добавите зеленчуци, които да се готвят заедно с месото (морков, лук, тиквичка и др.). За Ваше удобство можете да замразите месото във форми за лед, със съответен грамаж.

 

Напълнете ги и ги покрийте със стреч фолио. Когато стегнат, ги преместете в торбички и отбележете датата.

 

Консервиране на бебешки пюрета в бурканчета. Можете да затворите в буркан почти всяка храна. При правилна обработка тя ще се запази за дълго време. Има няколко важни стъпки, които трябва да се спазват:

 

-    Стерилизирайте бурканите и капачките. Това може да стане в миялна машина на високи градуси или в тенджера с вряща вода за около 10 мин.;
-    Напълнете бурканите като се стараете да не ги препълвате;
-    Затворете ги с капачките като ги стегнете много добре;
-    Варете бурканите за около 15 мин. Ако варите месо, оставете ги поне 20-25 мин.;
-    Обърнете бурканите с капачките надолу и нека престоят така няколко часа;
-    Съхранявайте в хладно помещение.

 

В буркани можете да съхраните всякакви пюрета – сварени моркови, картофи, тиквички, броколи, карфиол, тиква, чушки или миксове. Плодовете като ябълка, круша, слива, праскова можете да запечете във фурна. Често се случва варените плодове да киселеят и да не са с толкова привлекателен вкус за малките.

 

И все пак най-добра си остава прясно приготвената храна, но когато не сме в състояние да я приготвим, можем да я консервираме.